Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Mártír a sípályán

Mártír a sípályán Románia

Az Evenimentul Zilei internetes újság történelmi melléklete (Evenimentul Istoric) a brassói Liviu Corneliu Babeș mártírhalálának 31-ik évfordulójára emlékeztet.

Hirdetés
Hirdetés

Az akkor 46 éves villanyszerelő-mester 1989. március 2-án felgyújtotta magát a brassópojánai Fenyő sípályán. Tragédiával végződő tette több volt, mint öngyilkosság, hiszen a kommunista rezsim elnyomó, megtorló gépezete ellen tiltakozott. A Liviu Corneliu Babeș mártírhalála összefüggésben lehetett az 1987. november 15-i, brassói lázadás és sztrájk elfojtását követő hatósági megfélemlítésekkel, a Ceauseșcu-ellenes megnyilvánulások főszereplőit, háttér-szerepelőit ért meghurcoltatásokkal.

A 31 évvel ezelőtti történet tényszerű és valószínűsíthető részleteit Etelka, a mártír özvegye tárta a nyilvánosságra az elmúlt évtizedekben. Elmondása szerint a férje nem szólt a tervéről, olyankor ment síelni, amikor sem ő, sem a lányuk nem volt otthon. A helyszíni szemtanúk elbeszélései alapján a férfi több órát töltött a sípályán és a közvetlen közelében, majd egyik “ereszkedés” előtt benzinnel lelocsolta magát és meggyújtotta. A ruhája úgy égett, mint a fáklya. Több másodperc is eltelt, amíg a közelben lévők elfojtották a lángokat. A férfit sürgősségre szállították, de nem sokkal később belehalt égési sérüléseibe. A Szekuritáté elrendelte a hírzárlatot, ugyanakkor a család és a baráti, ismeretségi kör borzalmas nyomásoknak volt kitéve egy ideig. 

A Liviu Corneliu Babeș mártírhalálát kutató újságírók egyike úgy véli, a férfi azért szánta rá magát a mártírhalálra, mert egyik bajtársa, a szűk másfél évvel korábbi brassói lázadás résztvevője rejtélyes módon elhunyt, noha nem voltak különösebb egészségi panaszai. Erre, illetve ilyesmikre utalhat az a tábla, amelyet Babes a sípályára kivitt, s amelyen ez a felirat állt: “Stop Mörder! Brasov=Auschwitz”. Vagyis: Megálljt a gyilkosságnak! Brassó=Auschwitz”. Noha a hasonlat enyhén szólva meredek, a férfi valószínűleg a kommunistaellenes személyek elhallgattatására, meggyilkolására, kivégzésére célzott. Ilyenek százával történhettek a diktatúra idején a börtönökben és szekus fogdákban.

(bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük