Felhívás!

Március 6-án tárgyalja az alkotmánybíróság Johannis költségvetésre vonatkozó beadványát

Március 6-án tárgyalja az alkotmánybíróság Johannis költségvetésre vonatkozó beadványát Románia

Március 6-án tárgyalja az alkotmánybíróság Klaus Johannis óvását, amelyet a költségvetési törvény ellen nyújtott be – közölte a taláros testület.

Az államfő pénteken megtámadta az alkotmánybíróságon a 2019-es állami költségvetésről szóló törvényt, amely szerinte több pontban is alaptörvénybe ütközik.

Johannis beadványában hangsúlyozza, a költségvetés elfogadásakor mellőzték a Pénzügyi Felügyelet szerepét és hatáskörét, a testületnek ugyanis a parlamenti vita során elfogadott mindegyik módosító javaslatot véleményeznie kellett volna.

Az elnök szerint ugyanakkor a jogszabály elfogadásakor megszegték a pénzügyi-költségvetési felelősséggel kapcsolatos szabályozást, és azt is kifogásolja Johannis, hogy a törvénnyel kapcsolatos jogalkotási dokumentációból hiányzik a miniszterelnök és a pénzügyminiszter felelősségi nyilatkozata, amelyet a vonatkozó jogszabályok előírnak.

Klaus Johannis beadványában hozzáteszi, a költségvetési törvény elfogadásakor sérült az az alkotmányos előírás is, miszerint az Európai Unió alapító szerződéseibe foglalt rendelkezések és más kötelező érvényű uniós szabályozások felülírják a nemzeti jogszabályokat.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.