Felhívás!

FRISSÍTVE: Marcel Ciolacu a képviselőház új elnöke

FRISSÍTVE: Marcel Ciolacu a képviselőház új elnöke Románia

A Szociáldemokrata Párt jelöltje, Marcel Ciolacu lett a képviselőház új elnöke.

A képviselőház plénuma titkos szavazással, 172 támogató vokssal választotta meg Ciolacut a törvényhozó testület alsóházának élére, 120-an szavaztak ellene.

A PNL, az USR és a PMP közös jelöltje, Raluca Turcan 100 támogató és 192 ellenszavazatot kapott.

Az RMDSZ jelöltjére, Kelemen Hunorra 20 képviselő szavazott, 272-en ellene voksoltak.

A szavazás előtt Marcel Ciolacu azt mondta: a PSD-ALDE szövetséget megilleti az elnöki tisztség, mert az általuk megnyert 2016-os parlamenti választás “négyéves mandátummal” jár.

Raluca Turcan úgy vélte, hogy bár “megválasztásának esélyei csekélyek”, jelölése az ellenzék “érettségét” bizonyítja.

Kelemen Hunor kifejtette: megválasztása hozzájárulna a “parlamenti egyensúly visszaállításához”, mert a házelnöknek nem kell a “képviselők főnökének lennie”.

FRISSÍTÉS: Ciolacu: Nem vagyok a képviselők főnöke

A képviselőház elnökeként az eddigitől eltérő hozzáállást tanúsít – nyilatkozta Marcel Ciolacu, miután szerdán megválasztották az alsóház elnökének. A szociáldemokrata képviselő hozzátette: “nem vagyok a képviselők főnöke”.

“Csak egy szerepem van a következő időszakban: hogy visszatérjünk a normalitásba. A normalitás azt jelenti, hogy tiszteletben tartjuk a parlamenti szokásokat, a frakcióvezetőkkel kötött valamennyi megállapodást mindenki aláírja, például az házbizottság összetételét, a bizottságokét. Többet fogok foglalkozni a képviselőház munkájának megszervezésével” – mondta Ciolacu.

Hozzátette “nem mintha egyetértene Dragneával”, de ne várják tőle, hogy a volt elnököt bírálja.

Céljai között szerepel, hogy korrekt viszonyt építsen ki minden frakcióval és a sajtó képviselőivel, és szoros kapcsolatot tartson a kormánnyal.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.