Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Már több mint 88 ezren aláírták a Meleşcanu menesztését követelő petíciót

Már több mint 88 ezren aláírták a Meleşcanu menesztését követelő petíciót Románia

Hétfőn 19 óráig már több mint 88 ezren aláírták azt a petíciót, amelyben Teodor Meleşcanu külügyminiszter lemondását követelik amiatt, hogy a külföldön élő románok egy része nem tudott élni szavazati jogával vasárnap.

Hirdetés
Hirdetés

A declic.ro honlap szerint hétfőn 16 óráig már több mint 88.000 aláírás gyűlt össze.

Tudor Brădăţan, a Declic ügyvezető igazgatója arról tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy a petíció a szavazáshoz való alkotmányos jog megsértése miatt született. „A kormány ismét gúnyt űzött a külhoni románokból, ezért a külügyminiszternek távoznia kell” – szögezte le Brădăţan.

Cosmin Pojoranu, a petíció kezdeményezője arra emlékeztetett, hogy 2014-ben, amikor az államelnök-választásokkor végeláthatatlan sorok kígyóztak a külföldi szavazókörzetek előtt, szintén Teodor Meleşcanu volt a külügyminiszter, ennek dacára idén is azt állította, hogy elég lesz 441 szavazókörzetet kialakítani a külhoni román állampolgárok számára. Bebizonyosodott azonban, hogy nem volt elég: sok román állampolgár, aki több száz kilométert utazott a legközelebbi szavazóhelyiségig és 8-10 órát állt sorba, mégsem tudott élni választójogával – mondta Pojoranu.

Tudor Brădăţan hozzátette: a kezdeményezők a külügyminiszter lemondásán kívül a levélszavazás bevezetését is követelik, hogy véget vessenek a külföldön élő románokat érő megaláztatásoknak.

FRISSÍTÉS: Meleșcanu bocsánat kért

Bocsánatot kért Teodor Meleşcanu külügyminiszter azoktól a külföldön élő román állampolgároktól, akik csak hosszas sorban állás után vagy egyáltalán nem szavazhattak a vasárnapi választásokon, ugyanakkor közölte, hogy vizsgálatot rendelt el azokban az országokban, ahonnan ilyen rendellenességeket jeleztek.

„Sajnálatomat fejezem ki és bocsánatot kérek azoktól a külföldön élő román állampolgároktól, akik nem tudtak élni szavazati jogukkal, vagy többórás sorokat kellett kiállniuk, hogy voksolhassanak” – idézi a külügy hétfői közleménye Teodor Meleşcanut. A tárcavezető rámutat, bár növelték a külföldi szavazókörzetek számát, több helyen is problémák adódtak, ezért vizsgálatot rendelt el azokban az országokban, amelyekben rendellenességek voltak, hogy azonosítsák az okokat, illetve a megfelelő intézkedéseket, amelyekkel a jövőben elkerülhetők lennének az ilyen helyzetek.

Közleményében Meleşcanu hangsúlyozza, kezdeményezte a minisztériumon belül, hogy dolgozzanak ki törvénymódosító javaslatokat „a diaszpóra igényeihez igazított szavazási rendszer kifejlesztése” érdekében.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. május 27., 20:19
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Szenilis öreg! Amúgy Raed arafatot is menesztették a Colectiv után, de miután elcsendesedtek rögtön visszakapaszkodott a polcra! Ilyen ingyenélőből fizetünk legalább 10.000 majmot! Szenátort, képviselőt és az őket kiszólgáló személyzetet!😁😂🤣

 • User
  Dátum: 2019. május 27., 22:40
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Látjátok feleim…vagy egy hónapja volt egy vitám itt valakivel akiben felismerni véltem a jutacs álneven beírót…egy másik lapban.Akkor egekig magasztalta ezt a vén dörzsölt komcsit,miközben Szijjartó Pétert a sárba taposta.Kutyából nem lesz szalonna!De lehet ,mondta valaki de az kutyaszalonna lesz!