Felhívás!

Már három napja nem működik

Már három napja nem működik Románia

Az Országos Egészségbiztosító Pénztárnak (CNAS) az Egészségbiztosítás Informatikai Platformja (PIAS) ismét beadta a kulcsot, immár harmadik napja nem működik – jelezték a Hotnews hírportálnak a családorvosok. A program állítólag már múlt héten nehezen működött, de például tegnap órákig csak hibaüzeneteket jelzett.

Az információk szerint a rendszert csak hálózaton kívül lehetett elérni, ami azt jelenti, hogy a családorvos nem csatlakozhatott az internethez és a PIAS központi számítógépeihez, így a bevitt információkat nem lehetett érvényesíteni. A portál által idézett családorvosok közösen teszik fel a kérdését: „Ki felel a platform katasztrofális működéséért, ki ad magyarázatot a pácienseknek és az egészségügyi személyzetnek?”
A Hotnews szerint a CNAS vezetőségét már ezelőtt egy évvel figyelmeztették arra, hogy a rendszer nem működik jól, és így– sok esetben – még az elektronikus receptek kibocsátása sem lehetséges. Ennek az oka – a 2017. május 25-én keltezett, három hónappal a biztosítóház akkori elnökének, Marian Burceának az őrizetbe vételét megelőző figyelmeztetés szerint –, hogy lejárt két nagy karbantartási szerződés, ami az Oracle adatbázisokra és az elektronikus recepteket kibocsátó SIPE rendszerre vonatkozik. Ezek felújítására közbeszerzést kellett volna írni, de ez a mai napig nem történt meg, s így érvényesült a magyar közmondás: a rendszer is úgy jár(t), mint a gazdátlan kutya.
A CNAS illetékesei érdekes magyarázatot találtak arra, hogy a alakult ki a jelenség. Szerintük a „helyzet”’ azután alakult ki, hogy megtörténtek a letartóztatások és hogy gyakran cserélődött a vezetőség a pénztár élén.
A Hotnews felvette a kapcsolatot a speciális szoftverek forgalmazásával foglalkozó Siveco Romania képviseletével, amelynek elnöke, Florin Ilia közölte: a probléma amiatt van, hogy a SIPE szerződés még 2018. május elsején lejárt, míg az adatbázisokra vonatkozó megállapodás ez év március végén véget ért, és az illetékesek semmit nem tettek, hogy a rendszert legalább lélegeztető gépre kapcsolják, így gyakorlatilag a kimúlás szélére került.
A Siveco illetékese szerint ők évek során ingyen karbantartották a rendszert, viszont most már megelégelték. A rendszer működésképtelenségének az oka az állításuk szerint eléggé hihetetlen, de beleilleszkedik a román”valóságba”: egyszerűen a kiszolgáló számítógépeken nincs elég tárhely, éppen ezért napi rendszerességgel végzett karbantartással lehetne csak a tákolmányt egyben tartani. „A szerződések lejárta után még két hónapig közreműködtünk, de jeleztük: ez így nem fog, míg a világ menni. Mikor láttuk, hogy a fülük botját sem mozgatják, mi sem foglalkoztunk többé a rendszerrel. Jelzem, hogy amennyiben most beavatkozás is történne, csak ideig-óráig jelent megoldást, mert a technikájuk elavult, cserére szorul” – magyarázta a gondokat Florin Ilia. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.