Felhívás!

Már csak 80 intenzív terápiás ágy áll rendelkezésre a romániai kórházakban

Már csak 80 intenzív terápiás ágy áll rendelkezésre a romániai kórházakban Románia

Országos szinten már csak 80 intenzív terápiás ágy van szabadon, a helyzet pedig folyamatosan romlik, mivel a napi 8-9 ezer esetből átlagosan 300 beteg szorul intenzív kezelésre.

“Az intenzív osztályok helyzete romlani fog, mivel a mostani tetőzés túl magas a kórházi kapacitáshoz képest. Láthatjuk, hogy a gócpontokban a páciensek jelentős részének hosszú időn át kell várakoznia az ügyeleten” – mondta a Digi24 műsorában Radu Țincu, a fővárosi Floreasca kórház intenzív terápiás orvosa.

A korlátozó intézkedéseknek valamelyest volt hatásuk, a megbetegedések száma stabilizálódott, de ennél többre lenne szükség. Ellenkező esetben az intenzív osztályok megtelnek, nem jut majd hely az újabb pácienseknek, és az ország más részei kell őket szállítani, ahol még van szabad hely – hívta fel a figyelmet az orvos.

“A fennmaradó 80 ágy nagyon kevés, mivel a jelenlegi tetőzési szint mellett néhány héten belül napi 300 beteg fog intenzív kezelésre szorulni. A hatóságoknak újra kell értékelniük az intézkedések hatékonyságát, ha csak arra elegendőek, hogy stabilizálják az esetszámot, akkor nem elégségesek. Egy súlyos állapotú páciensnek 2-3 hétnyi kezelésre van szüksége. Létfontosságú, hogy a következő időszakban csökkenjen a megfertőződések száma” – figyelmeztetett Radu Țincu.

Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ: a Romániában hozott intézkedések nem elegendőek

Az új koronavírusos esetek és az elhalálozások számának további emelkedése várható Romániában a következő időszakban, ha csupán a jelenlegi korlátozások maradnak érvényben – derül ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) előrejelzéséből. Ezzel szemben, ha újra bevezetésre kerülnének a tavasszal alkalmazott, szigorúbb intézkedések, a megfertőződések és elhalálozások száma csökkenésnek indulna. Az intézmény ugyanakkor leszögezi, hogy modelljeinek lehetnek korlátai az országok sajátos jellegzetességei miatt.

Az ECDC grafikonjai az új COVID-esetek, illetve elhalálozások számát vetítik előre egészen december 25-ig (pontozott vonal), a különböző országokban érvényben levő korlátozó intézkedések (vízszintes csíkok a grafikon alatt) függvényében.

Október végétől kezdve az egész Európai Unióban és Nagy-Britanniában emelkedni kezdett az új esetek és az elhalálozások száma, a tesztek számának növekedése pedig már nem indokolja az ilyen szintű emelkedést, vagyis a vírus terjedése fokozódott – derül ki a jelentésből.

Az ECDC előrejelzései szerint további szigorítások hiányában a számok további emelkedése várható. Egyes országokban már elrendeltek újabb korlátozásokat, ezek hatása az eltelt idő rövidsége miatt azonban még nem érzékelhető.

Románia esetében az előrejelzés az mutatja, hogy a megbetegedések és az elhalálozások száma egészen karácsonyig emelkedni fog, amennyiben csak a jelenlegi korlátozások maradnak érvényben.

(Digi24)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások