Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Maia Sandu: félő, hogy Moldova áram- és gázellátás nélkül marad a télen

Maia Sandu: félő, hogy Moldova áram- és gázellátás nélkül marad a télen Románia

Maia Sandu moldovai államfő szerint országa drámai energiaválsággal küzd, félő, hogy áram és gáz nélkül marad a télen. Az ellátással már most is gondok vannak, és immár minden nap kihívást jelent az ország energiaszükségletének biztosítása.

A moldovai elnök erről Bukarestben beszélt kedden egy nemzetközi konferencián, amelyet a nemi esélyegyenlőségről, a nők politikai szerepvállalásáról tartottak a román parlamentben.

Sandu rámutatott: a háború egyre közelít Moldovához, hétfőn már az ország területére hullott egy – ukrán energetikai célpontra kilőtt – orosz rakéta. Elmondta: a moldovai fogyasztók számára a földgáz a tavalyi ár hatszorosára emelkedett, és jelenleg duplája a romániainak. Mióta Oroszország az ukrán hálózatokat bombázza, a Gazprom felére csökkentette a Moldovába szállított gáz mennyiségét – részletezte.

A villamos energia terén is súlyos a helyzet: kérdésessé vált, hogy lehet-e még számtani a Dnyeszteren túli területeken (Moldova oroszbarát, szakadár részén) előállított energiára. Sandu elmondta: bár hatalmas erőfeszítéseket tesznek, hogy takarékoskodjanak, és a chisinaui kormány megpróbál támogatást nyújtani a kis jövedelmű embereknek, az energiaszámlák a családok jövedelmének 70-75 százalékára emelkedtek.

Sandu megköszönte Romániának, hogy következetesen segíti Moldovát, amikor csak szükség van rá. Szerinte ezekben a tragikus időkben Moldova csak a szabad világ segítségére számíthat, ezért “kérni és köszönetet mondani” jött Bukarestbe.

Leszögezte: Moldova elkötelezett az európai út mellett, és vállalja a szabadság árát. Hozzátette: amikor segítséget kérnek, nem a kényelmesebb élet érdekében teszik: azért van szükségük rá, hogy életben maradjanak a szabad világ részeként.

Sandu a chișinăui kormány elleni tüntetéseket a Moszkva-barát erőkkel szövetkezett, az emberek jogos elkeseredését önös céljaik érdekében kijátszó korrupt érdekcsoportok uszításának tulajdonította, amelyek úgy próbálják megúszni a felelősségre vonást, hogy lángra lobbantják, háborúba taszítják az országot.

Drámai lenne az egész térség száméra, ha Moldvát visszafordítanák a demokratikus európai országok közösségéhez vezető útjáról – hangoztatta a moldovai elnök a román parlament női törvényhozói előtt elmondott beszédében.

Az energiaválság leküzdéséről beszélt Iohannis és Sandu

Klaus Iohannis államelnök a Moldovai Köztársaságnak az energiaválság leküzdésére nyújtott jelentős romániai támogatásokról beszélt a kedden bukaresti látogatáson tartózkodó Maia Sandu moldovai elnökkel.

Az Államelnöki Hivatal közleménye szerint a találkozóra egy összetett regionális kontextusban került sor, amelyet egyrészt az Ukrajna elleni orosz agresszió gazdasági, társadalmi és humanitárius hatásainak állandósulása, másrészt a Moldovai Köztársaság európai integrációja felé tett jelentős előrelépés jellemez, miután az ország elnyerte a tagjelölt állam státuszt.

Maia Sandu köszönetet mondott Romániának a moldovai polgárok villamosenergia-, földgáz-, fűtőolaj- és tűzifaellátásának megkönnyítése érdekében hozott gyors intézkedésekért. Ismertette továbbá a chişinăui hatóságok által a földgázellátás biztosítására tett sürgősségi lépéseket, és kérte Románia további támogatását.

Klaus Iohannis elnök támogatását fejezte ki a chişinăui hatóságoknak a moldovai energiarendszer reformjára irányuló erőfeszítései iránt, amelyek összhangban vannak az Európai Unióval szemben vállalt kötelezettségekkel.

A román államfő ugyanakkor elismerően nyilatkozott arról, hogy a kétoldalú áruforgalom 41%-kall növekedett az idei év első felében a 2021-es év azonos időszakához képest.

Kiemelte továbbá a Románia által a Moldovai Köztársaság támogatására tett erőfeszítéseket, emlékeztetve, Franciaországgal és Németországgal közösen létrehozták a Moldovai Köztársaság támogatását célzó platformot is – olvasható a közleményben.

Ciucă a regionális és energetikai biztonságról beszélt Sanduval

 Nicolae Ciucă kormányfő kedden a Victoria-palotában találkozott Maia Sandu moldovai elnökkel, a megbeszélések középpontjában a régió biztonsági helyzete, illetve az ukrán villamosenergia-termelő kapacitások megsemmisülése miatt kialakult energetikai helyzet állt.

A kormány közleménye szerint a miniszterelnök biztosította a moldovai elnököt Románia folyamatos támogatásáról, beleértve bizonyos mennyiségű villamosenergia, földgáz, tűzifa és fűtőolaj szállítását.

Maia Sandu beszámolt a román kormányfőnek a gázszállítások közelmúltbeli leállítását követő helyzetről, és megköszönte Romániának a késedelem nélküli segítséget.

A közlemény értelmében azt is hangsúlyozták a megbeszélésen, hogy új hidak építésével és a szállítási útvonalak kiterjesztésével tehermentesíteni kell a két ország közötti határforgalmat, minek következtében javulni fog mind az összeköttetés, mind a gazdasági, kereskedelmi és üzleti kapcsolat.

forrás: MTI, Agerpres

fotó: Maia Sandu/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások