Felhívás!

FRISSÍTVE: Magyar nyelvű helységnévtáblákat mázoltak le

FRISSÍTVE: Magyar nyelvű helységnévtáblákat mázoltak le Románia

Több székelyföldi – Hargita és Maros megyei – településen fekete festékszóróval mázolták le vasárnapra virradó éjszaka a kétnyelvű helységnévtáblákon a magyar nyelvű feliratot.

Az ismeretlen tettesek Székelyudvarhely és két közeli település, Máréfalva és Székelyszentlélek, illetve a tőlük mintegy 60 kilométernyire lévő Hármasfalu egy-egy helységnévtábláját rongálták meg.

A közösségi oldalakon és az erdélyi magyar hírportálokon közzétett fotókon az látható, hogy kizárólag a magyar feliratokat mázolták le, a települések román megnevezését jelző feliratokat nem rongálták meg.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elítélte és a közösség elleni provokációnak minősítette a helységnévtábla-rongálást, amely nem segíti a román és magyar közösség békés együttélését. Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője a magyar közszolgálati média kolozsvári tudósítójának elmondta: feljelentést tettek a rendőrségen, és elvárják, hogy a tetteseket megbüntessék – közölte a Maszol.ro hírportál.

„Az eset ismét arra emlékeztet minket, hogy az ország, amelyben élünk, nem védi kellőképpen a kisebbségben élők jogait, ezzel is ellehetetlenítve a békés együttélést, etnikai feszültséget keltve. A rongálás mindnyájunkra nézve sértő, hiszen ezeknek a kétnyelvű tábláknak szimbolikus jelentőségük van, annak a bizonyítékai, hogy minden ember egyenlő tagja a közösségnek, nemzetiségétől függetlenül” – írta az eset kapcsán Facebook-oldalán Kovács Imre, Máréfalva polgármestere.

A lemázolt helységnévtáblák többségét a Szekelyhon.ro hírportál szerint már vasárnap délelőtt eltávolította a DN13A jelzésű országutat karbantartó Országos Útügyi Vállalat Hargita megyei kirendeltsége.

Hargita megye rendőr-főkapitánysága hivatalból vizsgálatot indított az ügyben. A rendőrség rongálás miatt nyomoz ismeretlen tettesek ellen.

A Brassó megyei út- és hídügyi igazgatóság (DRDP) is bejelentette, hogy feljelentést tesz a rendőrségen.

FRISSÍTÉS: Azonosították az elkövetőt

Azonosította a rendőrség azt a személyt, aki lemázolta a magyar nyelvű helységnévfeliratokat több Hargita megyei település bejáratánál: egy 30 éves Bákó megyei férfiról van szó, aki bevallotta tettét. A rendőrség rongálás miatt indított ellene bűnvádi eljárást.

A rendőrök azonosították az elkövető kocsiját is, amelyben találtak egy tubus fekete festékszórót.

A férfi bevallotta, hogy lemázolt több helységnévtáblát Hargita, illetve Maros megyében. Tettéért akár két év börtönbüntetés is kiróható rá – tájékoztatott még a rendőrség.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások