Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Ludovic Orbant kérte fel a kormányalakításra az államfő

Ludovic Orbant kérte fel a kormányalakításra az államfő Románia

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökét, Ludovic Orbant bízza meg kormányalakítással Klaus Johannis államfő.

Hirdetés
Hirdetés

A Cotroceni-palotában adott keddi nyilatkozatában az elnök rámutatott, a parlamenti pártok képviselőivel folytatott tárgyalásokat követően arra a következtetésre jutott, hogy a következő kormánynak a PNL köré kell szerveződnie.

“Elismétlem, amit akkor is mondtam: a PNL volt az egyetlen párt, amelyik az egyeztetésen határozottan közölte, hogy – bár nehéz dolga lesz – hajlandó vállalni a kormányzást ebben az átmeneti időszakban. (…) Ennélfogva úgy döntöttem, hogy a legnagyobb ellenzéki alakulat, a bizalmatlansági indítvány fő kezdeményezője, a Nemzeti Liberális Párt elnökét, Ludovic Orbant jelölöm ki miniszterelnöknek. Demokratikus szempontból ez így korrekt, és így is fog történni” – fogalmazott az államfő.

Hozzátette, az újonnan megalakuló kormánynak rövid mandátuma lesz, csak a jövő évi parlamenti választásokig fog tartani.

“Az előre hozott választás is megoldás lenne, de nem most, amikor a Dăncilă-kabinet lenne az átmeneti kormány. Minden egyes nap ezzel a csődöt mondott kormánnyal egy elveszített nap Románia számára, kockázat a román emberek számára” – nyomatékosította.

Johannis ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy “valamennyi politikai szereplő” megérti, politikai válságban van az ország, amelyből mielőbb ki kell lábalnia, ezért haladéktalanul be kell iktatni az új kormányt, amelynek – többek között – meg kell szerveznie az államfőválasztást, ki kell dolgoznia a jövő évi költségvetést és le kell zárnia az idei büdzsét.

“Egyáltalán nem lesz egyszerű a helyzet, mert a parlamentben az a felállás, amelyet a bizalmatlansági indítványról való szavazáskor is láthattunk, ezért nehéz lesz kiegyezni az összetettebb törvénytervezeteken (mint amilyen például a 2020-as költségvetési törvény), de nem lehetetlen. Bízom benne, hogy az Orban-kormány a lehető legkomolyabban foglalkozik majd mindezekkel” – mondta még az elnök.

Johannis sikert és ihletettséget kívánt Ludovic Orbannak a kormányalakításhoz.

“Köszönöm, kinevezett miniszterelnök úr! Kívánok önnek sok sikert és ihletettséget a kormányalakításban és a beiktatáshoz szükséges szavazatokért folytatandó tárgyalásokban!” – mondta Johannis a Cotroceni-palotában.

Az alkotmány vonatkozó előírása értelmében a kijelölt miniszterelnöknek tíz napon belül össze kell állítania a kabinetjét alkotó miniszterek listáját, valamint a kormányprogramot, és a parlament elé kell terjesztenie jóváhagyásra.

Orban: a románok becsületet, hozzáértést, feddhetetlenséget fognak kapni az új kormánytól

Ludovic Orban kinevezett miniszterelnök úgy nyilatkozott: olyan kormányt fog vezetni, amelyre a szakértelem, becsület, feddhetetlenség, a közszolgálat iránti elkötelezettség, valamint az ország nagy problémáinak megoldása lesz jellemző.

“Megtisztelve vállalom fel ezt a felelősséget a Nemzeti Liberális Párt nevében, és kezeskedem azért, hogy minden tapasztalatommal, tudásommal, energiámmal a közérdeket fogom szolgálni” – jelentette ki Ludovic Orban a Cotroceni-palotában, miután Klaus Johannis államfő bejelentette, hogy őt bízza meg kormányalakítással.

A PNL elnöke azt mondta, az országnak stabil és kompetens kormányra van szüksége, a román állampolgárok pedig reménnyel és nagy elvárásokkal tekintenek a kialakítandó kabinetre. “Azt fogjuk megadni a románoknak, amit várnak tőlünk, amit egy normális kormánytól várnak: becsületet, hozzáértést, feddhetetlenséget, a közszolgálatiság iránti elkötelezettséget, és az ország nagy problémáinak megoldását” – mondta a kijelölt miniszterelnök, megköszönve Johannis elnöknek a bizalmat, amellyel kormányalakításra kérte fel őt egy “Románia számára nehéz időszakban”.

Ludovic Orban leendő kormánya prioritásairól is beszélt, ezek: a makrogazdasági egyensúly visszaállítása, a versenyszférát negatívan érintő intézkedések korrigálása; a kormány átstrukturálása; a szakmai hozzáértés újjáélesztése és a digitalizálás bevezetése a közigazgatásban; nagy mértékű infrastrukturális beruházások a közlekedés, egészségügy és oktatás területén; Románia Európa-irányultságának megszilárdítása; a jogállamiság minden kitételének szigorú betartása; az állampolgári jogok és szabadságok tiszteletben tartása; valódi igazságszolgáltatás biztosítása; az állami intézmények és kormányzati szervek állampolgárok szolgálatába való állítása “az ideiglenes politrukok helyett”.

Kifejtette, reményei szerint a PNL minden politikai partnere részéről nyitottságra számíthat a tárgyalások során, ugyanis minden nap késlekedéssel a legitimitását vesztett PSD-kabinet kormányoz, amelyet “már majdnem egyetlen román sem akar hatalmon látni.”

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások