Felhívás!

Ludovic Orban szerint az államelnököt a népnek kell megválasztania

Ludovic Orban szerint az államelnököt a népnek kell megválasztania Románia

A Jobboldali Erő pártja nem támogatja az alkotmány olyan irányú módosítását, amelynek eredményeképpen Románia parlamentáris köztársasággá válna – jelentette ki az alakulat elnöke, Ludovic Orban.

A politikus azt mondta, közismert monarchistaként ellenzi a parlamentáris köztársaság gondolatát. “Valószínűleg Románia a demokrácia és a fejlődés sokkal magasabb szintjén lenne, ha őfelsége Mihály király visszatért volna a trónra, ahogy az természetes lett volna. Sajnos a kommunisták elorozták a forradalmat, és 32 éven át egy helyben tartották az országot, de azt a jogot nem tagadhatjuk meg a román állampolgároktól, hogy maguk válasszák meg az államelnöküket” – mondta a Jobboldal Ereje párt elnöke.

Orban úgy vélekedett, nem lehet egy ilyen horderejű döntést a törvényhozókra bízni, akik esetében fennáll a veszélye, hogy kicsinyes egyezkedések eredményeként olyan államfőt választanak, aki “nem sok vizet zavar.”

“Ha már nem választhatunk népszavazással a monarchia és a köztársaság között, akkor a köztársaságon belül azt támogatjuk, hogy az elnököt a román állampolgárok válasszák meg” – szögezte le Orban a Jobboldal Ereje párt országos tanácsának első ülését követően.

Múlt héten több ízben felmerült az alkotmánymódosítás témája: Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt elnöke kijelentette, hogy szükség van az alaptörvény módosítására, és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke is azt mondta az Agerpres hírügynökségnek adott interjúban, hogy Romániának el kell döntenie, elnöki vagy parlamentáris köztársaság legyen-e a továbbiakban.

Klaus Iohannis államfő szintén múlt héten úgy fogalmazott, hogy az alkotmánymódosítás rendkívül érzékeny téma, de néhány kérdést muszáj lesz tisztázni, például az előre hozott választások módját.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. május 18., 13:34
    ÉRTÉKELÉS: 0

    A gond az Ludovikusz, hogy Románia sem nem parlamentáris sem nem elnöki köztársaság. Vagyis az elnök keresztbe tud tenni a kormánynak illetve a kormány is az elnöknek. Mielőtt azt mondanak, hogy érett demokráciában ilyet nem csinálnak, sajnos a felelet az, hogy maga Iohannis is jó párszor keresztbe tett a kormánynak, kormányfőnek. De ahogy Ludovikusz mondaná, fő a demokrácia. Ha a nép azt választja, hogy szívni akar, akkor ehhez alkotmányos joga van.