Felhívás!

Ludovic Orban maga tájékoztatja a kormányt a bizalmatlansági indítványról

Ludovic Orban maga tájékoztatja a kormányt a bizalmatlansági indítványról Románia

Kvórumhiány miatt ismét felfüggesztették kedden a szenátus és a képviselőház összevont házbizottságának ülését, Ludovic Orban képviselőházi elnök azonban azt mondta, a bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatos parlamenti eljárásnak tovább kell mennie, így elküldi a dokumentumot a kormánynak.

“Én vagyok a képviselőház elnöke, kötelességem betartani az alkotmányt és az ország törvényeit” – hangoztatta Orban.

A házelnök hozzátette, a bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatos eljárás be nem tartása az alaptörvény és az alkotmányosság elvének megsértését jelentené, ennélfogva a nap folyamán – az eljárásnak megfelelően – továbbítani fogja a dokumentumot a kabinetnek.

Orban azt is bejelentette, hogy kedd reggel megkapta az indítványon szereplő valamennyi aláírás eredetijét.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke leszögezte, ismertette az egyesített házbizottság tagjaival azt a 2010-es alkotmánybírósági döntést, amely a kormány és a parlament között kialakult alkotmányos természetű jogi konfliktussal kapcsolatos, és amely többek között kimondja, hogy egy már benyújtott bizalmatlansági indítvány felolvasásának és megvitatásának megtagadása szembemegy az alkotmány előírásaival, ezáltal ugyanis voltaképpen megvonnák a lehetőséget az ellenzéktől a kormányzati döntések ellenőrzésére.

A házelnök rámutatott, miután elküldi a dokumentumot a kormánynak, ismét összehívja az összevont házbizottságot a parlamenti menetrend kijelölése érdekében.

A bizalmatlansági indítvány egyik kezdeményezője, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnöke, George Simion szerint ismét a PNL és a Szociáldemokrata Párt képviselői hiányoztak a házbizottság üléséről, akárcsak az előző három alkalommal. “Mindössze kilenc tag volt jelen” – mondta.

A házszabályok szerint egy bizalmatlansági indítvány benyújtásához a képviselők és szenátorok legalább egynegyedének támogató aláírására van szükség, aztán a dokumentumot a házbizottság elé terjesztik, és az alsóház elnökének még a beterjesztés napján tájékoztatnia kell róla a kormányt.

Az indítványt a beterjesztésétől számított legtöbb 5 napon belül fel kell olvasni a két ház együttes ülésén, majd 3 napon belül sort kell keríteni a vitára. Az együttes ülés időpontjáról és helyszínéről a képviselőház elnökének kell tájékoztatnia a kormányt, legalább 24 órával a kijelölt időpont előtt.

USR PLUS: “precedens nélküli alkotmányossági visszaélés”

Ionuţ Moşteanu, az USR PLUS képviselőházi frakcióvezetője és az alakulat szóvivője kedden úgy nyilatkozott: “előzmény nélküli alkotmányossági visszaélés” a demokratikus Románia történetében, hogy egy többség megtagadja egy kisebbség jogát a bizalmatlansági indítvány benyújtásához.

Moşteanu úgy vélekedett, Marcel Ciolacu PSD-elnök és Florin Cîţu cinkosságra lépett, és már negyedik alkalommal szabotálják el a szenátus és képviselőház egyesített házbizottságának ülését, noha a szabályzat értelmében elérkezett a bizalmatlansági indítvány parlamenti felolvasásának határideje. “Senki nem hitte volna, hogy azok után a sötét évek után, amikor ebben az épületben Dragnea lábbal tiporta a demokráciát, a szabályokat, a törvényeket, az alkotmányt, most még súlyosabb dolgok történjenek. Ami most történik, az súlyosabb, mint ami azokban az években – 2018-ban, 2019-ben – zajlott” – mondta az USR PLUS szóvivője.

Úgy vélekedett, Florin Cîţu miniszterelnök “foggal-körömmel kapaszkodik’ a Victoria-palotában lévő székébe, de ‘politikai szempontból perfúzión tartják, hisz napjai meg vannak számlálva”. A szabályzat értelmében ugyanis maximum 45 napon belül meg kell jelennie a parlament előtt, és legkésőbb akkor fel kell vállalnia, hogy megállapodásra lépett Marcel Ciolacu PSD-elnökkel. A jobb megoldás az lenne, ha a kormányfő még a nap folyamán esedékes egyeztetéseket követően “tenne egy lépést hátra”. Ebben az esetben már pénteken új, liberális párti miniszterelnök kerülhetne a kormány élére, ezzel pedig megszűnne a politikai válság – vélekedett Moşteanu.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.