Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Ludovic Orban felszólítta a kormányt, hogy szervezze meg az időközi polgármester-választásokat

Ludovic Orban felszólítta a kormányt, hogy szervezze meg az időközi polgármester-választásokat Románia

Ludovic Orban szerdán ismét felszólította a kormányt, hogy szervezze meg az időközi választásokat az önkormányzati vezetők nélkül maradt településen.

A parlamentben tartott sajtótájékoztatóján a független képviselő elmondta, ötvennél is több olyan település van az országban, ahol több mint egy éve megüresedett a polgármesteri tisztség. A kormány ennek ellenére nem szervezi meg az időközi választásokat. Szerinte a mulasztással a Ciucă-kabinet ‘lábbal tiporja az érintett helyi közösségek polgárainak a szavazati jogát, és aláássa a fejlesztési programokat’.

Orban emlékeztetett arra, hogy augusztusban panasszal fordult a kormányhoz ebben az ügyben, de a törvényes határidőig választ nem kapott, így a közigazgatási bírósághoz fordult. Közlése szerint hamarosan megtartják a per első tárgyalását.

A képviselő kijelentette azt is, hogy a kormány hivatali visszaélés bűncselekményével vádolható, de nem fordult még ügyészséghez, mert meg akarja várni a közigazgatási bíróság ítéletét. 

Kormányszóvivő: a kabinet rövidesen dönt a választások megszervezéséről

A kormány rövidesen dönt az időközi választások megszervezéséről, miután a szerdai kormányülésen tájékoztatást kapott az Állandó Választási Hatóságtól a polgármester nélküli településekről – közölte szerdán a kormányszóvivő.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szeptemberben jelentette be, hogy feljelentést tett Nicolae Ciucă miniszterelnök, Marcel Ciolacu PSD-elnök, Lucian Bode belügyminiszter, Toni Greblă fővárosi prefektus és Constantin Mituleţu-Buică, az Állandó Választási Hatóság elnöke ellen, mert nem szervezték meg a főváros ötödik kerületének időközi polgármester-választását.

Az AEP szerdán arról tájékoztatta a kormányt, hogy 50 választókerületben esedékes az időközi polgármester-választás kiírása.

Ugyanakkor leszögezte, hogy a közigazgatási törvénykönyv szerint az időközi választások megszervezésére megszabott 90 napos határidő túllépése nem vonja maga után a választások megszervezésére vonatkozó jog elvesztését.

Az AEP végül felkérte a kormányt, hogy tűzze ki és közölje az időközi helyhatósági választások időpontját.

forrás: Agerpres

fotó: Ludovic Orban/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük