Hirdetés
Hirdetés

Ludovic Orban az USR-nek: ha ti nem is akartatok engem, én akarlak titeket

Ludovic Orban az USR-nek: ha ti nem is akartatok engem, én akarlak titeket Románia

Ludovic Orban, a Jobboldal Ereje párt elnöke vasárnap kijelentette, hogy az általa vezetett alakulatnak a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR) és a Népi Mozgalom Párttal (PMP) közösen kell képviselnie a jobboldali választópolgárokat.

A Jobboldal Ereje párt vasárnap tartotta bukaresti szervezetének ünnepélyes alakuló ülését. A rendezvényen Ludovic Orban elmondta, sokan nekiszegezik a kérdést: miért működik együtt az USR-vel, egy olyan párttal, amely nem támogatta őt miniszterelnöki aspirációiban.

“Válaszom egyszerű: olyan emberekkel működöm együtt, akikről tudom, hogy ha egyszer megállapodtunk valamiben, akkor tartják is magukat a megállapodáshoz. Olyan emberekkel működöm együtt, akik hasonlóan gondolkodnak, akiknek elvei, eszméi, értékei közel állnak azokhoz az eszmékhez, értékekhez, elvekhez, amelyekben mi hiszünk. És azt mondom az USR-seknek, mintegy emlékeztetőül: Ha ti nem is akartatok engem, én akarlak titeket” – mondta Orban.

A Jobboldal Ereje vasárnapi rendezvényén jelen volt a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke, Eugen Tomac is, akit Orban a “barátjának” nevezett, és azt mondta: szerette volna, ha a PMP bejut a parlamentbe, mert akkor kialakulhatott volna egy erős jobbközép koalíció, amely nem engedte volna, hogy a Szociáldemokrata Párt ismét hatalomra kerüljön.

Ludovic Orban kijelentette, hogy a jobboldal 1996-tól minden államelnök-választást megnyert, kivéve a 2000-es évit; ugyanakkor meggyőződését fejezte ki, hogy a következő elnökválasztásra a jobboldal képes lesz ismét olyan jelöltet állítani, aki győztesen kerül ki a versenyből a PSD jelöltjével szemben.

Kijelentette: a Jobboldal Ereje párt “politikai szükséglet”, amelynek az USR-vel és a PMP-vel közösen kell képviselnie a jobboldali érzelmű embereket, és végre a meritokrácia alapján kell biztosítania az elismerést az arra érdemesek számára, ahelyett, hogy azokat “díjazná”, akik passzívan és lustán várják az állami segélyt.

“Olyan emberek vannak most hatalmon, akiknek nem volt gyerekszobájuk, akik nem szerettek olvasni, akik nem jártak iskolába, viszont címeket és okleveleket hamisítottak maguknak, így téve szert olyan tisztségre, amit nem érdemeltek ki. Olyan emberek, akik nem tudnak a nyilvánosság előtt megszólalni, ha nincs papír előttük” – mondta Ludovic Orban.

Dancă: Ludovic Orban le tudja győzni a PSD-t

Ludovic Orban az a jobboldali jelölt, aki a 2024-es államelnök-választáson le tudja győzni a PSD-t

Ionel Dancă, a Jobboldal Ereje párt Ilfov megyei szervezetének elnöke kijelentette vasárnap, hogy Ludovic Orban az a személy, aki a jobboldal elnökjelöltjeként le tudja győzni a Szociáldemokrata Párt jelöltjét a 2024-es államfőválasztáson.

Dancă szavai a Jobboldal Ereje bukaresti szervezetének ünnepélyes alakuló ülésén hangzottak el.

“Biztosítom önöket, hogy Ludovic Orban az a jobboldali jelölt, aki a 2024-es államelnök-választáson le tudja győzni a PSD-t vagy bármely más ellenjelöltet” – fogalmazott.

Ionel Dancă kijelentette, az utóbbi év kormányzása katasztrofális eredményekkel járt a lakosságra nézve, és ha Ludovic Orban lenne a miniszterelnök, a lakosságnak nem kellene energiaár-növekedéssel szembenéznie.

“Beruházásokba kezdtünk volna, növeltük volna az energiatermelést, hogy csökkenjenek az energiaárak. Csökkentettük volna az adókat, az áfát, a jövedéki adót. (…) Ha Ludovic Orban lenne ma a miniszterelnök, biztosak lehetnek benne, hogy nem növeltük volna az adókat” – jelentette ki Dancă.

Az USR szóvivője is részt vett a rendezvényen

Ionuţ Moşteanu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szóvivője is jelen volt vasárnap a Jobboldal Ereje bukaresti szervezetének ünnepélyes alakuló ülésén. Moşteanu kijelentette, hogy Romániában egyedül a “modern jobboldal” képes visszaadni az emberek jólétét.

A vasárnapi rendezvényen az USR képviseletében részt vett Vlad Voiculescu és Simona Spătaru, a Népi Mozgalom Párt (PMP) képviseletében pedig Eugen Tomac és Sebastian Moise is.

Moşteanu azt mondta, a 2024-es választásokon “meg kell szabadulnunk Ciolacutól, Ciucától és Iohannistól, és attól a maffiahálózattól, amelyet ők terjesztettek ki az országra”.

Kifejtette: a Mentsétek meg Romániát Szövetség üzenetét tolmácsolja, mert a két párt – különbözőségeik ellenére – sok mindenben hasonlít is egymásra. Úgy vélekedett, a koalíció tagjait leginkább egy “egységes ellenzék” létezése zavarja. Ennek kapcsán Moşteanu emlékeztette hallgatóságát, hogy az USR és a Jobboldal Ereje ebben a parlamenti ülésszakban hét alkotmánybírósági óvást és három egyszerű indítványt nyújtott be közösen.

Az USR szóvivője úgy vélekedett, a 2024-es választásokkor a jelenleg hatalmon lévő pártok meg fognak fizeti a lakosság elszegényedéséért, az árak emelkedéséért, és azért, mert “tönkretették a középosztályt az új illetékekkel és a bürokráciával”. A Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) felrótta, hogy “a Szociáldemokrata Párt (PSD) sárga változatává vált”, Klaus Iohannis államfőnek pedig azt, hogy a PSD-t és a PNL-t az “inkompetensek és árulók szövetségében egyesítette”. Marcel Ciolacuról, a PSD és a képviselőház elnökéről azt mondta: jelenleg kontrollálja a sajtót, az intézményeket és a kormányt, és készül átvenni a miniszterelnöki tisztséget, de “volt már egy olyan, mint ő: Liviu Dragnea, akit mi, ellenzéki politikusok a civil társadalommal együtt sikeresen megállítottunk” – fogalmazott az USR szóvivője.

forrás: Agerpres

fotó: Ludovic Orban/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük