Felhívás!

Lucian Bode: a belügyminisztérium akut személyzethiánnyal küzd

Lucian Bode: a belügyminisztérium akut személyzethiánnyal küzd Románia

A belügyminisztérium akut személyzethiánnyal küzd, amely nagyrészt a tömeges nyugdíjba vonulásnak köszönhető – jelentette ki pénteken Lucian Bode.

A személyzethiány közel 20%-ra tehető, figyelembe véve, hogy a tárcának jelenleg 129.000 alkalmazottja van, de 150 ezernél több embere kellene hogy legyen, mondta sajtótájékoztatóján a belügyminiszter.

“Tavaly 9000 ember ment nyugdíjba és 2000 végzős került be a rendszerbe. Ez mínusz 7000 embert jelent. Az idén, amíg a rendőriskolákból megérkeznek a tisztek, altisztek, további közel háromezren vonulnak nyugdíjba. Ez már 10.000 embert jelent mínuszban” – magyarázta Bode.

Hozzátette, a jelenlegi válságot a humán-erőforrás terén nem lehet “csodával határos módon” megoldani, de az egyik fontos lépést ez irányban a rendőriskolák beiskolázási létszámának növelése jelentené, illetve a külső forrásokból történő munkaerő-toborzás.

Több mint ezer rendőrőrsön még udvari illemhely van

A belügyminisztérium tavalyhoz képest 75 százalékkal nagyobb összeget szán idén beruházásokra, és az egyik fő cél a rendőr-főkapitányságok és az őrsök székhelyéül szolgáló épületek felújítása, tekintve, hogy több mint ezer őrsnél még az udvaron van a mellékhelyiség – jelentette ki a tárcavezető.

Lucian Bode rámutatott, míg tavaly 84 millió lejt fordíthattak beruházásokra, az idei költségvetésben ez az összeg 150 millió lejre emelkedett. A ráfordítások növelését “a rendvédelmi rendszer sebezhetőségeivel” indokolja a miniszter. Ezek közé sorolta azt is, hogy több mint ezer rendőrőrsnél “még az udvar végében van a vécé”.

A tárcavezető ugyanakkor felhívta az illetékes hatóságok figyelmét, hogy ne csak az állami költségvetésből elkülönített összegekre alapozzanak a rendőrségi székhelyek korszerűsítésének tervezésekor, hanem uniós alapokra is, majd kiemelte, javítani kell az ilyen projektek gyakorlatba ültetésének hatékonyságán, mert ezzel is gondok vannak jelenleg.

Bode elmondta még, a kormány kezdeményezni fog egy törvénymódosítást, amely lehetőséget biztosítana az önkormányzatok számára arra, hogy rendőrőrsök vagy más, nem a tulajdonukban levő épületek felújítását is finanszírozhassák.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások