Felhívás!

Listázzák a pedofilokat

Listázzák a pedofilokat Románia

A Román Rendőrség 1,3 millió eurós szerződést kötött az UTI Grup elnevezésű céggel egy különleges informatikai adatbázis elkészítésére.

A Tiberiu Urdareanu tulajdonában lévő cég szakemberei olyan számítógépes eszközöket és programokat bocsátanak a rendőrség rendelkezésére, ami lehetőséget kínál majd arra, hogy a nemi erőszak vagy más jellegű szexuális bűncselekmények bizonyított elkövetőinek a személyi adatait betáplálhassák egy olyan nyilvántartásba, ami alkalomadtán elérhető az ügyészség és bíróság számára is, nemcsak a rendőrség belső adatbázisaként működik. A módszer bevezetését régóta tervezik a hatóságok, és indoklásképpen megemlítik, a cél a szexuális bűncselekmények megfékezése, illetve az ismétlődések esélyének csökkentése, a nyilvántartott elkövetők elbátortalanítása attól, hogy újra  próbálkozzanak. Nem utolsó sorban az adatbázis azt is szolgálhatja, hogy szexuális bűncselekmény vagy kísérlet esetén a tettest gyorsabban azonosítsák, elcsípjék, ha visszaeső. Elméletileg az adatbázis körülbelül 85 ezer romániai felelős és illetékes személy számára lesz elérhető, ha hivatali, intézményi munkájukban szükség lesz erre.

Az adatbázisba külföldi személyek is bekerülhetnek, ha Románia területén elkövettek szexuális bűncselekményeket, úgyszintén a külföldön ilyen tettekkel azonosított román állampolgárok adatai is. Benne lesznek az adatbázisba azok, akik voltak elítélve, és azok is, akik ellen valamilyen eljárás indult, de nem végződött bírósági ítélettel.

A jelenlegi romániai törvények az alábbiakat tekintik és büntetik szexuális bűncselekmények címén: nemi erőszak, kiskorúakkal történő fajtalankodás, pedofília (gyermekmegrontás), pornográfia (fotók, videók közzététele interneten vagy más felületeken), kiskorúval, pláne 16 éven alulival történő szexuális kapcsolat (akkor is, ha az érintett személy beleegyezett), kiskorúak utaztatása, határokon való átcsempészése szexuális szolgáltatások céljával, üzletszerű kéjelgésre való felbujtás vagy rákényszerítés, illetve ilyen személyekkel szembeni erőszakos szexuális visszaélés, kiskorúak toborzása, netán rákényszerítése  szexuális szolgáltatásra, a munkahelyi, hivatali tisztség, munkakör kihasználása szexuális visszaélésekre, szexuális zaklatás, vérmérgezés (incestus) néven emlegetett helytelen családi, rokoni szexuális kapcsolat. A saját akaratból történő üzletszerű kéjelgés nem bűncselekmény, legfeljebb adócsalás.

(bl)   

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.