Felhívás!

Lesz maszk mindenkinek!

Virgil Popescu gazdasági miniszter azt nyilatkozta, megtörténtek az előkészületek arra, hogy április 15-től naponta akár egymillió egészségügyi védőmaszk is rendelkezésre álljon Romániában.

Nagyobb tételben (a családi vállalkozásokat leszámítva) jelenleg néhány készruhagyár készít védőmaszkokat, egy gyár pedig teljesen átállt a maszkgyártásra, és elérte a napi 120-130 ezer példányt. Itt gyors fejlesztések, átalakítások történtek, és jövő héttől elérhetik a napi 500 ezret.

A Romarm cég is bekapcsolódik a sorozatgyártásba, ezen kívül külföldről is érkeznek szállítmányok, így az átlagos mennyiség akár napi egymillió is lehet, magyarázta a miniszter. A különleges típusú száj- és arcvédők, orvosi maszkok elsősorban kórházakba, klinikákra, rendelőkbe kerülnek, de jut más intézményeknek is. Remélhetőleg a lakosság is könnyebben beszerezheti, és nem kell föltétlen rögtönzésekhez, otthoni szabáshoz, varráshoz folyamodni, ahogyan Raed Arafat javasolta a minap. Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy az otthon készített védőmaszkokat rendszeresen mosni, vasalni kell. A kereskedelemben kapható maszkok többsége is olyan anyagból van, hogy többször mosható.

Székelyföldön is találni már kisvállalkozókat, akik egészségügyi védőmaszkokat készítenek.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.