Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Lemondott Maros megye magyar főtanfelügyelő-helyettese

Lemondott Maros megye magyar főtanfelügyelő-helyettese Románia

A marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium áldatlan helyzete miatt lemondott tisztségéről Illés Ildikó, Maros megye magyar főtanfelügyelő-helyettese.

A főtanfelügyelő-helyettes csütörtöki sajtótájékoztatójáról, amelyen az elhatározását bejelentette, a Székelyhon.ro és a Marosvásárhelyi Rádió számolt be. Illés Ildikó elmondta, hogy 18 éve próbálta intézni a Maros megyei magyar nyelvű oktatás ügyeit, és a katolikus iskola újraalapításának az ismételt ellehetetlenítése késztette a lemondásra.

Az iskola harmadik megalapításának az önkormányzat által elfogadott szándéknyilatkozata szeptember 8-án egyetlen támogató szavazatot sem kapott a tanfelügyelőség igazgatótanácsában. Ezt a véleményezést azonban sem a kisebbségi oktatásért felelős oktatási államtitkár, sem a marosvásárhelyi önkormányzat RMDSZ frakciójának a vezetője nem tartotta lényegesnek. Szerintük december végéig kell egy olyan önkormányzati határozatot hozni, amelyhez elengedhetetlen a tanfelügyelőség kedvező véleményezése.

Illés Ildikó a Marosvásárhelyi Rádióban elmondta: a szeptember 8-i igazgatótanácsi ülésen nem a katolikus iskola megalapítása ellen szavazott, hanem az ellen, hogy a tanfelügyelőség a hozzájárulását adja az iskolahálózat átalakításához. Ezt a hozzájárulást azért nem tartotta indokoltnak, mert nem is kérte a helyi tanács, és a törvény sem írja elő. Úgy vélte: akkor követett volna el törvénytelenséget, ha igennel szavaz.

Megjegyezte: sokan árulónak bélyegezték emiatt. Nyomatékosította, hogy mindig kiállt a katolikus iskola ügye mellett, de ez olyan közösségi ügy, amely meghaladja a hatáskörét, amelynek a sikerre juttatásához az egész közösség csapatmunkájára van szükség.

“Úgy érzem, hogy már elfogyott a levegő, és én ilyen körülmények között nem akarok részt vállalni. Továbbra is akarom az iskolát a törvény betartása mellett” – idézte a leköszönő főtanfelügyelő-helyettest a Székelyhon.

Az iskola bejegyzési folyamatát azért kellett augusztus végén immár harmadik alkalommal újraindítani, mert a legfelsőbb bíróság május 3-án kimondott jogerős ítéletében érvénytelenítette a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium létrehozását elrendelő miniszteri rendeletet. Az iskola a római katolikus egyház épületeiben folytatta a működését, és kezdte el szeptember elején az új tanévet, de ehhez a Bolyai Farkas Gimnázium biztosította számára a jogi keretet.

A 2014 óta működő iskolát azért kellett 2018-ban miniszteri rendelettel újra létrehozni, mert korábbi létrehozásában a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) törvénytelenséget látott, és vádat emelt Tamási Zsolt iskolaigazgató és Stefan Somesan volt főtanfelügyelő ellen. A per vádiratát a bíróság kiegészítésre visszaküldte a vádhatóságnak, és a kiegészítés azóta sem történt meg, de az iskola ellen indított perek az intézmény megszűnéséhez vezettek.

A magyar kormány 2017 szeptemberében bejelentette: a tanintézet jogi státuszának megszűnte miatt vétót emel Románia OECD-csatlakozása ellen, majd később, amikor Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) akkori elnöke biztosította a magyar miniszterelnököt az iskola újraalapításáról, Magyarország visszavonta a vétót.

A tanintézet azért szálka a román nacionalista szervezetek szemében, mert a római katolikus egyház 2004-ben visszaperelte az egykor államosított marosvásárhelyi iskola épületeit. A katolikus gimnázium egykori főépületében ma Marosvásárhely román tannyelvű elitiskolája, az Unirea Főgimnázium működik. Az elitiskola szülői és tanári közössége attól tart, hogy ha újraalakul a katolikus iskola, egy idő után igényt fog tartani egykori épületeire. A II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium az iskola régi épületében és más egyházi épületekben kezdte meg működését.

(forrás: MTI, fotó: Haáz Vince)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.