Hirdetés
Hirdetés

FRISSÍTVE: Lemondott Florin Roman kutatási miniszter

FRISSÍTVE: Lemondott Florin Roman kutatási miniszter Románia

Lemondott tisztségéről Florin Roman kutatási miniszter – jelentette be szerdán a kormány sajtóirodája.

Hirdetés
Hirdetés

Korábban a kabinet sajtószóvivője, Dan Cărbunaru azt nyilatkozta, hogy Nicolae Ciucă miniszterelnök felszólította Romant, tisztázza az őt ért plágiumvádakat, illetve a személyével kapcsolatban felmerült egyéb vádakat.

A központi sajtó által közölt információk szerint Florin Roman egy gyulafehérvári felsőfokú tanintézetnél végzett el egy rövid ciklusú egyetemi képzést, majd a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetemen záróvizsgázott, és kapott oklevelet, ez azonban nem egyenértékű azzal, hogy a BBTE-n végezte tanulmányait, ahogyan az az önéletrajzában szerepel.

A szerdai kormányülés után Dan Cărbunaru azt mondta, a kabinet ülésén nem esett szó a Florin Romant ért újabb vádakról. “A lemondás egyoldalú gesztus” – nyomatékosította a szóvivő.

Roman: emelt fővel távozom a miniszteri tisztségből

“Emelt fővel” távozik a minisztérium éléről, jelentette ki a kutatási miniszteri tisztségből szerdán lemondott Florin Roman.

“Ma (szerda – szerk. megj.) benyújtottam lemondásomat, köszönetet mondva a miniszterelnöknek és a kormánycsapatnak. Amikor a fehérből fekete lesz, amikor minden szavadat kiforgatják, és már mandátumod első napján meglincselnek, az már túl sok. Nem szeretném, ha ez a botrány befolyásolná a kormány munkáját” – írta Facebook-bejegyzésében Roman.

Hozzátette, bepereli Dacian Cioloşt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökét, aki szerinte “ráragasztotta a plagizáló címkét, anélkül, hogy bármiféle bíróság vagy bizottság döntött volna a plágiumváddal kapcsolatban”.

Azoknak pedig, akik – meglátása szerint – anyagi megfontolásokból akarták eltávolítani a kutatásért és digitalizációért felelős minisztérium éléről, azt üzente, hogy “nyertek”. Mint írta, nem sikerült őt bűncselekményekkel megvádolniuk, emiatt az önéletrajzában levő rendellenességekre hivatkozva érték el, hogy lemondjon – szögezte le Roman.

Az államfő Virgil Popescut nevezi ki ügyvivő kutatási miniszternek

Klaus Iohannis államfő úgy nyilatkozott szerdán Brüsszelben, hogy elfogadja Florin Roman lemondását a kutatási minisztérium éléről, és ügyvivő jelleggel Virgil Popescut nevezi ki a helyébe.

A Keleti Partnerség csúcstalálkozóján részt vevő román államfő hozzátette, a vonatkozó dokumentumokat az országba való visszatérésekor fogja aláírni.

Iohannis csütörtökön az Európai Tanács ülésén vesz részt.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások