Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Lemondásra szólította fel Klaus Johannist az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács

Lemondásra szólította fel Klaus Johannist az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Románia

Lemondásra szólította fel Klaus Johannist csütörtökön az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) az államelnök előző napi nyilatkozata miatt.

Hirdetés
Hirdetés

Az EMNT Tőkés László elnök által jegyzett csütörtöki közleményében megállapította: „Az államfő uszító, gyűlöletkeltő beszéde a román büntető törvénykönyv paragrafusaiba ütközik, etnikai feszültséget szít, és mint ilyen, mélységesen kisebbség-, illetve demokrácia- és Európa-ellenes”. A tanács szégyenletes körülménynek nevezte, hogy az erdélyi szász államfő és a magyar felmenőkkel rendelkező miniszterelnök a román-magyar megértés és megbékélés helyett a sovén magyarellenességet gerjeszti.

Az EMNT felidézte: 30 évvel ezelőtt Ion Iliescu volt elnök szeparatizmussal vádolta meg az autonómia mellett felsorakozó erdélyi magyarokat, és a magyar kártya kijátszásával nyitott utat a marosvásárhelyi magyarellenes agressziónak. Úgy vélte: ma Klaus Iohannis ugyanezt tette.

„Mindketten a +magyar szeparatizmus+ nótáját fújják, az 1990 márciusában helyreállított Securitate kottája szerint” – fogalmazott az EMNT.

Az EMNT tiltakozott az egykori kommunista politikai rendőrség, a Securitate kisebbség- és magyarellenes politikai örökségének a továbbvitele ellen. Szerinte ez az általános autonómiaellenességben, Beke István és Szőcs Zoltán terrorista váddal történt jogtalan bebörtönzésében, valamint az úzvölgyi temetőgyalázásban is megnyilvánult.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások