Felhívás!

FRISSÍTVE: Lehet, hogy a PSD nem vesz részt az új Orban-kormány beiktatási szavazásán

FRISSÍTVE: Lehet, hogy a PSD nem vesz részt az új Orban-kormány beiktatási szavazásán Románia

A Szociáldemokrata Párt (PSD) azt a lehetőséget is számításba veszi, hogy nem jelenik meg az új Orban-kormány beiktatását célzó parlamenti szavazáson, jelentette ki kedden Alfred Simonis szociáldemokrata képviselőházi frakcióvezető.

Simonis leszögezte, semmi szín alatt nem fogják megszavazni ezt az új kormányt, de azt is számításba veszik, hogy egyáltalán nem is vesznek részt a szavazáson.

“Ezzel kapcsolatban még nem hoztunk döntést, a következő időszakban megvitatjuk a kérdést” – válaszolta Simonis arra a kérdésre, hogy a PSD képviselői jelen lesznek-e az ülésteremben az új Orban-kormány beiktatását célzó szavazáskor.

A frakcióvezető elmondta, más politikai erőkkel is tárgyalnak, hogy koordináltan lépjenek fel. Kifejtette, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) parlamenti képviselői abban a nevetséges helyzetben vannak, hogy a saját pártjuk által javasolt kormány ellen kell szavazniuk.

“A helyzet nagyon nevetséges. Ahelyett, hogy arról beszélnénk, ami Románia számára prioritást élvez: a beruházásokról, jólétről, mást sem csinálunk, csak az előre hozott választásokról beszélünk, instabilitásba taszítjuk az országot, és instabilitásban tartjuk még jó néhány hónapig azért, hogy előre hozott választásokat szervezzünk mindössze néhány hónappal, tulajdonképpen négy hónappal a rendes időpont előtt” – vélte Simonis.

A frakcióvezető azt is bejelentette, a PSD felkéri a Nép Ügyvédjét, hogy támadja meg az alkotmánybíróságon az előre hozott választásokról szóló sürgősségi kormányrendeletet.

“Fel fogjuk kérni a nép ügyvédjét, hogy támadja meg ezt a sürgősségi kormányrendeletet az alkotmánybíróságon, mert a liberális párt képviselői hidegvérrel hazudnak Úgy értem, hogy azt szeretnék, hogy akik eddig nem tudtak szavazni, most szavazhassanak. Legyen nagyon világos: hogyha ez a rendelet életbe lép, akkor gyakorlatilag egy Temes megyei állampolgár, aki Vaslui megyében vakációzik, szavazhat akár a Vaslui megyei parlamenti képviselőkre is. Ha önöknek normálisnak tűnik az, hogy én, mint Temes megyei állampolgár, aki történetesen Vaslui megyében tartózkodom a választások napján, szavazhassanak a Vaslui megyei parlamenti képviselőkre is, nos, nekem ez nem tűnik természetesnek” – nyilatkozta Simonis, amikor a választási törvényt módosító kormányrendeletről kérdezték.

Simonis azt mondta: a PSD fel van készülve az előre hozott választásokra, de nem tartja helyesnek azt, hogy erre alig négy hónappal a rendes választások előtt kerüljön sor.

Orban: a választók súlyosan szankcionálnák a lógást

Azt súlyosan szankcionálnák a választók, hogy ellógsz a kormány beiktatásáról döntő ülésről – vélekedett kedden Ludovic Orban miniszterelnök.

“Hogy parlamenti képviselőként ellógjál a kormány beiktatásáról döntő ülésről, miközben a parlament fő feladata az – a törvényhozás mellett – hogy beiktassa a kormányt (…), az egy olyan bűn, amelyet súlyosan szankcionálnának a választók” – nyilatkozta Orban a parlamentben, amikor arról kérdezték, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselői értesítették-e arról, hogy nem áll szándékukban részt venni a második Orbán-kormány beiktatásán.

Hozzátette, hogy a PSD nevetségessé tenné magát, amennyiben akár egy szavazatot is leadna a PNL-kormány beiktatására.

A miniszterelnök azt mondta, hogy a PNL képviselői megjelennek az iktatáson, de nem fognak szavazni.

FRISSÍTÉS: Jövő szerdán dönt a PSD

A szociáldemokraták jövő szerdán döntik el, hogy részt vesznek-e vagy sem az új Orban-kormány beiktatásáról szóló parlamenti szavazáson.

Daniel Suciu PSD-s képviselő elmondta, a párt a jövő szerdai ülésen dönti el, miként fognak hozzáállni a szociáldemokrata törvényhozók az új kormány beiktatásáról szóló szavazáshoz.

“Az a variáns is fennáll, hogy amíg az alkotmánybíróság nem hoz döntést az általunk benyújtott óvással kapcsolatban, el sem megyünk a parlament ülésére, amelyen a bizalmi szavazás napirenden lesz, mivel úgy véljük, Ludovic Orban ismételt kijelölése a miniszterelnöki tisztségbe alkotmányba ütközik” – nyilatkozta Suciu szerdán a parlamentben.

Hozzáfűzte, a parlamentben van egy, a PSD és a Pro Románia párt alkotta többség, amely javaslatot tett az új kormányfő személyére a Cotroceni-palotában lezajlott tanácskozásokon.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.