Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Külügyminiszter: a pandémia időszaka az 1989 utáni legnehezebb periódus a román diplomácia számára

Külügyminiszter: a pandémia időszaka az 1989 utáni legnehezebb periódus a román diplomácia számára Románia

A pandémia időszaka jelentette talán a legnehezebb periódust 1989 után a román diplomácia számára – mondta Bogdan Aurescu külügyminiszter hétfőn, a román diplomácia éves közgyűlésének megnyitóján.

Hirdetés
Hirdetés

Aurescu felidézte, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzethez alkalmazkodnia kellett az általa vezetett minisztériumnak, és olyan feladatok megoldására kényszerült, amelyekkel ez idáig soha nem szembesült. Ez az időszak sajnos még nem ért véget, és új cselekvési módozatokat, új trendeket követel meg a nemzetközi kapcsolatokban – tette hozzá.

A külügyminiszter beszámolója szerint a járvány felbukkanása óta több mint 12.500 külföldön élő román állampolgár hazatelepülését segítette közvetlenül a szaktárca. Közülük 1800-an kiránduló- vagy kereskedelmi hajókon dolgoztak.

A román diplomácia éves közgyűlése hétfőn kezdődött és szeptember 9-éig, szerdáig tart. A találkozó témája: A pandémia hatása a nemzetközi trendekre, valamint a román diplomácia válaszai ezekre.

A román külügyminisztérium által szervezett találkozó idén először zajlik on-line, videokonferencia formájában.

A rendezvény vendégei közt szerepel a Jordán Hasemita Királyság külügyminisztere, Ayman Safadi, Ukrajna külügyminisztere, Dmytro Kuleba, a Koreai Köztársaság külügyminisztere, Kang Kyung-wha, a Spanyol Királyság külügyminisztere, Arancha Gonzalez Laya, valamint az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell.

Mircea Geoană, a NATO főtitkárhelyettese videoüzenetettel kapcsolódik be az on-line találkozóba.

Bogdan Aurescu a meghívottak listájáról úgy nyilatkozott: az a Románia külpolitikájának szélesen átfogó jellegét tükrözi.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. szeptember 8., 9:05
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Erofeszito munka , nem mondom! Ja , es meg a kunyeralasok Magyarorszag fele , hogy engedjek mar be vagy ki a romanokat hatarlezaraskor.Utana johettek a pocskondiazo kijelentesek . Na, kb.ennyit az idegtepo munkajarol.