Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Különbizottság vizsgálja az állami gondozásban lévő kiskorúak sérelmére elkövetett visszaéléseket

Különbizottság vizsgálja az állami gondozásban lévő kiskorúak sérelmére elkövetett visszaéléseket Románia

Különbizottságot alakított a szenátus hétfőn az állami gyermekvédelmi hálózatban kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális és más természetű visszaélések kivizsgálására.

Hirdetés
Hirdetés

A 15 tagú parlamenti különbizottság a megyei gyermekvédelmi igazgatóságok rendszerszintű szervezési és működési hiányosságait hivatott feltárni, amelyek lehetővé teszik az állami gondozásban lévő gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekményeket.

A bizottság létrehozását kezdeményező Alina Gorghiu liberális szenátor szerint 45 ezer gyermek van állami gondozásban Romániában, az eltűntnek nyilvánított gyermekek 40 százaléka pedig az állami intézményhálózatból tűnik el. A tavalyi év első kilenc hónapjában 47 gyermekbántalmazásról, gyermekek sérelmére elkövetett 13 szexuális visszaélésről, 56 elhanyagolásról, két szexuális kizsákmányolásról szóló esetet jelentettek a hatóságok – sorolta a szenátor, hozzátéve: mindenki tudja, hogy a valóságban a bántalmazott gyermekek száma jóval nagyobb a hivatalos statisztikákban szereplő adatoknál.

Gorghiu rámutatott: nagyon nagy bátorság kell ahhoz, hogy egy bántalmazott gyermek beszélni merjen az őt ért sérelmekről, amelyeket a felnőttek sokszor el sem hisznek. De az intézeti gyermekeknek is joguk van az erőszak, rettegés, megalázás és visszaélés nélküli élethez, nem lehet szemet hunyni a jelenség felett, tenni kell ellene, ehhez pedig a törvényhozóknak fel kell tárniuk a rendszer hiányosságait és gyenge pontjait – érvelt a kezdeményező.

A különbizottság megalakításáról 75 szavazattal a szociáldemokrata frakció 48 tartózkodása mellett fogadott el határozatot a kétkamarás parlament felsőháza, összetételéről jövő héten várható döntés.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük