Felhívás!

Kritikus a helyzet a hargitafürdői kaolinbánya zagytározójánál

Kritikus a helyzet a hargitafürdői kaolinbánya zagytározójánál Románia

Kritikus a helyzet a hargitafürdői volt kaolinbánya zagytározójánál, ahol az utóbbi hetek heves esőzései miatt “súlyos következményekkel járó ökológiai katasztrófa fenyeget” – közölte hétfőn Jean-Adrian Andrei Hargita megyei prefektus, aki gyors közbelépést sürgetett.

A megyei katasztrófavédelmi bizottság ülésén a prefektus elmondta: a helyzetre egy erdész hívta fel a figyelmüket.

“Ha ez a savas üledék megcsúszik és elindul a völgyön, az büntetőjogi probléma. Azok, akik megtagadják a cselekvést, nem válaszolnak, nem jönnek tárgyalni, viselik a törvény szigorát. Mert ott (…) baleset, hatalmas ökológiai katasztrófa lesz” – mondta Andrei.

Balla Izabella, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Őrség felügyelője kifejtette: már áprilisban felvették a kapcsolatot a felszámolóbiztossal (a bányát üzemeltető cég csődbe jutott – szerk. megj.), hisz neki lenne kötelessége, hogy gondoskodjék a zagytározó biztonságáról, ám ez egy hosszadalmas folyamat és az esőzések miatt egyelőre semmit sem lehet tenni.

Miklós Géza, a Hargita Megyei Vízgazdálkodási Társaság igazgatója beszámolt arról, hogy a legnagyobb problémát az okozza, hogy a kettes számot viselő zagytározóban eltömődött az úgynevezett fordított szűrő, amely a meddőhányón kívülre csatornázta az esővizet, és ezt a problémát sürgősen meg kell oldani.

A prefektus július 2-ára megbeszélést hívott össze, amelyen minden érintett fél részt vesz, és ezen döntenek arról, hogy miként lehetne megelőzni egy természeti katasztrófát.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások