Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kritikus a helyzet a hargitafürdői kaolinbánya zagytározójánál

Kritikus a helyzet a hargitafürdői kaolinbánya zagytározójánál Románia

Kritikus a helyzet a hargitafürdői volt kaolinbánya zagytározójánál, ahol az utóbbi hetek heves esőzései miatt „súlyos következményekkel járó ökológiai katasztrófa fenyeget” – közölte hétfőn Jean-Adrian Andrei Hargita megyei prefektus, aki gyors közbelépést sürgetett.

Hirdetés
Hirdetés

A megyei katasztrófavédelmi bizottság ülésén a prefektus elmondta: a helyzetre egy erdész hívta fel a figyelmüket.

„Ha ez a savas üledék megcsúszik és elindul a völgyön, az büntetőjogi probléma. Azok, akik megtagadják a cselekvést, nem válaszolnak, nem jönnek tárgyalni, viselik a törvény szigorát. Mert ott (…) baleset, hatalmas ökológiai katasztrófa lesz” – mondta Andrei.

Balla Izabella, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Őrség felügyelője kifejtette: már áprilisban felvették a kapcsolatot a felszámolóbiztossal (a bányát üzemeltető cég csődbe jutott – szerk. megj.), hisz neki lenne kötelessége, hogy gondoskodjék a zagytározó biztonságáról, ám ez egy hosszadalmas folyamat és az esőzések miatt egyelőre semmit sem lehet tenni.

Miklós Géza, a Hargita Megyei Vízgazdálkodási Társaság igazgatója beszámolt arról, hogy a legnagyobb problémát az okozza, hogy a kettes számot viselő zagytározóban eltömődött az úgynevezett fordított szűrő, amely a meddőhányón kívülre csatornázta az esővizet, és ezt a problémát sürgősen meg kell oldani.

A prefektus július 2-ára megbeszélést hívott össze, amelyen minden érintett fél részt vesz, és ezen döntenek arról, hogy miként lehetne megelőzni egy természeti katasztrófát.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások