Felhívás!

Koronavírus: 13 fertőzött Romániában, 7 Magyarországon

Koronavírus: 13 fertőzött Romániában, 7 Magyarországon Románia

Diagnosztizálták szombaton a tizenharmadik koronavírus-fertőzöttet Romániában, egy 72 éves, galaci férfinél mutatták ki a vírust – közölte a Stratégiai Kommunikációs Csoport.

A tájékoztatás szerint a férfi február 29-én tért haza Olaszország Lombardia tartományából, azóta házi karanténban volt. Pénteken jelentkeztek nála a tünetek, kórházba szállították, és pozitív lett a koronavírustesztje.

A férfi jelenleg lázmentes, állapota jó – áll a közleményben.

Szombaton további három személynél igazolták laboratóriumi vizsgálatok a koronavírus jelenlétét: egy 15 éves, temesvári lánynál, egy 16 éves, vajdahunyadi lánynál, valamint egy 49 éves, bukaresti férfinél.

Hétre nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon

Hétre nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma a szombat esti eredmények szerint – derült ki a koronavirus.gov.hu vasárnap reggel frissített adataiból.

A Szent László Kórházban járványügyi zárlat alatt álló egyik iráni diáknál és egy magyar nőnél diagnosztizálták az új koronavírus-fertőzést (COVID-19).

A koronavírus.gov.hu információi szerint mindketten a már korábban új koronavírus pozitív betegekhez kapcsolódó járványügyi kontaktkutatás során kerültek a népegészségügyi hatóság látókörébe. Velük együtt Magyarországon 7 új koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 4 iráni, 1 brit, és 2 magyar állampolgár.

A hatodik fertőzött egy 22 éves iráni férfi, a SE Egészségtudományi Kar hallgatója, aki a Magyarországon elsőként diagnosztizált iráni gyógyszerészhallgatóval együtt egy születésnapi partin vett részt február 28-án. Az ő esetében már az első laboratóriumi vizsgálat pozitívnak bizonyult.

A 7. beteg annak a brit férfinak az 59 éves magyar felesége, aki Milánóban fertőződött meg és jelenleg a debreceni Kenézy Gyula Kórházban részesül kórházi ellátásban. A nőbetegnél csak a második laboratóriumi vizsgálat igazolta az új koronavírus okozta fertőzést.

Az országos tisztifőorvos által kiadott eljárásrendnek megfelelően az ő esetükben is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás. A népegészségügyi hatóság kikérdezi őket is, ahogy minden egyes fertőzöttet, hogy az elmúlt két hétben hol és kikkel álltak szoros kapcsolatban. Összesen tehát eddig két magyar új koronavírus-fertőzöttről lehet tudni: egy 70 éves, idős, beteg férfiről és a brit beteg magyar feleségéről.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.