Felhívás!

Kormányprogram: állami beruházásokat és szociális intézkedéseket tervez a nagykoalíció

Kormányprogram: állami beruházásokat és szociális intézkedéseket tervez a nagykoalíció Románia

Jelentős állami beruházásokat, ugyanakkor nyugdíj- és béremeléseket is tervez a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével alakult kétharmados nagykoalíció – derült ki a közös kormányprogramból, amelyet szerdán tettek közzé a képviselőház honlapján.

Nicolae Ciucă (PNL) miniszterelnök-jelölt kedd este terjesztette a parlament elé kormánya névsorát és programját.

A nagykoalíció a kormányprogram címében a “fejlődés, jólét és reziliencia (rugalmas ellenállóképesség)” koalíciójának nevezi magát, a kormányfőjelölt pedig stabilitást, átláthatóságot, igazságosságot és hatékonyságot ígért. Ciucă szerint az állami beruházásokra a GDP 7 százalékát fordítják, a fejlesztések gerincét pedig az uniós finanszírozású csaknem 30 milliárd eurós nemzeti helyreállítási terv (PNRR) képezi. A helyi közösségek felzárkóztatását a tízmilliárd eurós Anghel Salingny országos beruházási program szolgálja.

A kormányprogram januártól tízszázalékos nyugdíjemelést irányoz elő, a legkisebb szociális juttatás 800 lejről 1000 lejre nő, a 4000 lej feletti nyugdíjak esetében pedig bevezetik a járulékbefizetési kötelezettséget. Szintén jövő évtől kezdődően a – “gyermekpénzként” emlegetett – családi pótlék 14 százalékkal 243 lejre emelkedik a két év feletti, illetve 600 lejre a két év alatti gyerekek esetében.

A bruttó minimálbér 2300 lejről 2550 lejre emelkedik, a nettó minimálbér így 10 százalékkal, 1524 lejre nő.

A kormányprogram szerint a kormányra lépő nagykoalíció a közigazgatás korszerűsítése, digitalizálása, a közlekedési, oktatási és egészségügyi infrastruktúra fejlesztése, családvédelmi intézkedések és a bürokrácia csökkentése révén akarja tartós fejlődési pályára állítani az országot.

A kabinetben Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke tárcanélküli, Sorin Grindeanu, a PSD elnökhelyettese pedig a közlekedési tárca vezetésével is megbízott miniszterelnök-helyettesi tisztséget tölt be. A legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező PSD-nek 9, a miniszterelnöki posztot az első másfél évben elfoglaló PNL-nek 8, az RMDSZ-nek pedig – a kormányfőhelyettesen kívül – 3 minisztere lesz a Ciucă-kabinetben.

A megállapodás szerint a PNL és PSD felváltva tölti be a kormányfői posztot, Ciucă tehát 2023 májusában átadja helyét a PSD miniszterelnök-jelöltjének.

A parlament szakbizottságaiban szerdán megkezdődött a miniszterjelöltek meghallgatása, a kormány egészéről pedig csütörtökön szavaz a két ház együttes ülése.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.