Felhívás!

Korlátozzák a kijárást és újra bevezetik a maszkviselést a magas fertőzöttségű településeken

Korlátozzák a kijárást és újra bevezetik a maszkviselést a magas fertőzöttségű településeken Románia

A koronavírus-járvány újabb hullámának megfékezése érdekében további szigorításokat vezettek be: a kormány szombaton elfogadott határozatában ismét kötelezővé tette a védőmaszk viselését, illetve korlátozza a beoltatlanok kijárását a fertőzöttebb településeken.

Ezentúl a szabadban is védőmaszkot kell viselni a közterületen azokon a településeken, ahol a megelőző két hétben a lakosság több mint 6 ezrelékénél diagnosztizálták a fertőzést. A határozat másik újdonsága az, hogy az éjszakai kijárási korlátozásokat kiterjesztették mindenkire, aki nem kapta meg legalább tíz napja a koronavírus-elleni oltás második (a Johnson&Johnson vakcina egyetlen) adagját, vagy nem szerzett ideiglenes védettséget azáltal, hogy az utóbbi fél évben gyógyult ki a fertőzésből.

A friss negatív teszttel rendelkező beoltatlan embereket már nem tekintik védetteknek, tehát az ilyen alapon szerzett uniós digitális Covid-igazolvány már nem nyújt felmentést a beoltatlanokra érvényes kijárási és gyülekezési korlátozások alól.

A 6 ezreléket meghaladó fertőzöttségi rátájú településeken csak hétvégén (péntektől vasárnapig), a 7,5 ezrelék felett pedig a hét minden napján korlátozzák az éjszakai (20 és 5 óra közötti) kijárást: ebben az időszakban csak a beoltottak, illetve a fertőzésből kigyógyultak hagyhatják el lakhelyüket, védettség nélkül pedig csak munkahelyi igazolással, vagy a sürgősséget indokló írásos nyilatkozattal szabad kimenni az utcára.

A 6 ezrelékes fertőzöttség feletti településeken az üzleteknek legkésőbb 22 órakor be kell zárniuk. A rendezvénytermek, színházak, mozik, koncerttermek, sportlétesítmények, fitnesztermek és vendéglátóhelyek csak oltottakat (vagy a betegségen átesetteket) fogadhatnak, a férőhelyek legfeljebb felét használhatják ki és legkésőbb éjfélkor be kell zárniuk. Ezeken a településeken a magánrendezvényeken (esküvők, keresztelők, ünnepségek) legfeljebb 200 beoltott vagy a fertőzésen átesett résztvevő lehet jelen. Külön előírások rendelkeznek a résztvevők közti távolságtartásról.

A rendezvény szervezőinek vagy a vendéglátóhely üzemeltetőinek ellenőrizniük kell a belépők megfelelő védettségét az uniós digitális Covid-igazolványon szereplő QR-kód leolvasása által.

A kijárási korlátozásokat elsőként Románia legnagyobb városaiban vezették be, ugyanis a fertőzési ráta Bukarestben szombaton túllépte a 8 ezreléket, Kolozsváron a 7 ezreléket, Temesváron pedig a 9 ezreléket.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. október 3., 14:20
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Beteg van, vírus van, de ami lassan 2 éve folyik az tűrhetetlen! Ne fosszanak meg az alapvető emberi jógoktól! Dávid csillag helyett majd milyen jelvényt kell kitűzzünk, hogy kiléphessünk az utcára?! 😤😢
  Beteg világ!

  • User
   Dátum: 2021. október 4., 10:15
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Miert kene visitozni?? Teny : beoltott is fertozhet es elkaphatja a virust , tehat egymas kozt is terjeszthetik.Akik nincsenek beoltva jobban vigyaznak magukra , az oltottak meg vihancolnak. Ennyi..

   • User
    Dátum: 2021. október 4., 13:53
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Hát kéremszépen…úgy vigyáznak magukra ,hogy egyesek maszk nélkül űvöltöznek, hogy nincs is vírus,aki beadatja 3,6 hónapra,vagy egy éven belül meghal.Van egy bákói ismerősöm…tanult ember,azt mondta ő aztán nem akar kisérleti egér lenni.Akkor mit várjunk az egyszerű emberektől?

    • User
     Dátum: 2021. október 4., 14:19
     ÉRTÉKELÉS: 6

     Már több milliárd (!) ember kapott oltást. Az EU felnőtt lakosságának nagyon-nagy része is, kivéve Romániát és Bulgáriát. A Pfizernek végleges engedélye van az Egyesült Államokban, szóval aki most adatja be már rég nem kísérleti oltást kap.

 • User
  Dátum: 2021. október 4., 16:54
  ÉRTÉKELÉS: 1

  1 Nem visitozik senki
  2 Sokan vannak oltottak a surgossegen.
  3 Ha annyira hatékony ez az oltás miert van 3, 4 hullám es kitudja meg hany lesz !
  4 Azt ígérték ,hogy 2 oltassal védettséget élveznek akik beoltatjak magukat de sajnos a 3.ik es majd a 4 ik es kitudja hanyadik oltasra lesz majd szükségük .
  Egy dolog tiszta lassan megosztják az emberiséget !
  OSZD MEG ÉS URALKODJ !!!
  Ezt megérteni mar nem eleg okoskod ide mar inteligenciia is kell .
  Ami az ilyen hozzaszolokbol hianyzik akik igy fogalmaznanak ,hogy ( visitozni )

  • User
   Dátum: 2021. október 5., 11:46
   ÉRTÉKELÉS: 9

   1. Dehogynem, minden cikk alatt visítanak, hogy “ne hazudj”, “el a kezekkel”, “diktatúra”, “mikor lesz már vége”, “meghalsz az oltástól” stb.
   2. Hol van az a sok oltott a sürgősségen? Mert a számok szerint több, mint 70% nem oltott, a halottaknál pedig több, mint 90%. Esetleg ott dolgozik és van nyilvántartása erről vagy csak úgy hallotta?
   3. A hullámok a mutációk és a nem oltott emberek miatt vannak. Köztük alakul ki könnyebben a mutáció, mert ott van esély sok embert megfertőzni. A delta is a NEM OLTOTT indiaiak között alakult ki, még az oltáskampány előtt. Az élőlények és vírusok pedig ilyenek, evolúciós nyomásra az életképesebbek maradnak fent, itt a jobban fertőző variánsok.
   4. Ugyanaz, mint a 3. Ha nem lett volna delta, a 2 oltás elég lett volna. Most is elég arra, hogy legtöbb ne kerüljön kórházba, de arra nem, hogy megállítsa a járványt.

   Igen, oszt meg és uralkodj. Ugyanezt lehet mondani az álhíreket terjesztőkre is. Ott is van érdek.

 • User
  Dátum: 2021. október 4., 16:24
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Egy dologra számomra jó volt a járvány: alaposan megismertem embertársaimat és egy-két kivételtől eltekintve az eredmény jó. A jellem nehéz körülmények között mutatkozik meg,most kevesebb de minőségibb emberekkel találkozok .A ,,kovid” jó szűrőnek bizonyult,még jobb szitának