Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

FRISSÍTVE: Konzultációt tart az államfő a parlamenti pártok képviselőivel

FRISSÍTVE: Konzultációt tart az államfő a parlamenti pártok képviselőivel Románia

Konzultációt tart hétfőn Klaus Iohannis államfő a parlamenti pártok képviselőivel a leendő miniszterelnök-jelölt személyéről.

Hirdetés
Hirdetés

Cikkünk frissül!

A megbeszélésekre a következő program szerint kerül sor:

  • 11 óra – Szociáldemokrata Párt (PSD)
  • 12 óra – Nemzeti Liberális Párt (PNL)
  • 13 óra – Mentsétek meg Romániát Szövetség – Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja Szövetség (USR-PLUS)
  • 14 óra – Románok Egységéért Szövetség (AUR)
  • 15 óra – Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ)
  • 16 óra – a parlamentben képviselt nemzeti kisebbségek csoportja

Az alkotmány 103. cikkelyének értelmében Románia elnöke nevesít egy jelöltet a miniszterelnöki tisztségre, miután tanácskozott a parlamentben abszolút többséggel rendelkező párt, vagy abban az esetben, ha nincs ilyen többség, a parlamentben képviselt pártokkal.

A miniszterelnök-jelölt a nevesítéstől számított 10 napon belül bizalmi szavazást kér a parlamentben a kormányprogramra és a kormány összetételére.

A kormány programját és tagjainak jegyzékét a képviselőház és a szenátus együttes ülésen vitatják meg. A parlament a képviselők és a szenátorok többsége voksával szavaz bizalmat a kormánynak.

A miniszterelnök, a miniszterek és a kormány többi tagja egyénileg teszi le az esküt Románia elnöke előtt. A kormány egésze és minden tagja az eskü letételének napjától kezdve gyakorolja megbízatását.

A PSD nemzeti egységkormányt akar

A Szociáldemokrata Párt (PSD) nemzeti egységkormány alakítását javasolta a Klaus Iohannis államfővel folytatott hétfői konzultáción, és Alexandru Rafilát jelölte a miniszterelnöki tisztségre – nyilatkozta az alakulat elnöke a Cotroceni-palotában zajlott egyeztetést követően.

Marcel Ciolacu szerint Iohannis elnök „tiszteletreméltónak” nevezte a Rafila jelölésére vonatkozó javaslatot.

A PSD elnöke kifejtette, kizárólag a nemzeti egységkormány alakításának lehetőségéről tárgyaltak az államfővel, akivel azt is közölték, hogy a PSD meglátása szerint a PNL, az USR-PLUS és az RMDSZ között a hétvégén zajlott „nevetséges” koalíciós tárgyalásoknak „nincs helyük egy valódi demokráciában”. Hozzátette, a világjárvány kiváltotta egészségügyi és gazdasági válság miatt nehéz időszakon megy át az ország, és ebben a helyzetben nem engedhet meg magának „egy törékeny parlamenti többséget”, ezért tartják a nemzeti egységkormányt a legjobb megoldásnak.

„Ebben a politikai konstrukcióban természetesen a választásokat megnyert pártnak kell adnia a miniszterelnököt” – nyomatékosította Ciolacu.

A szociáldemokrata pártelnök azt is leszögezte, a nemzeti egységkormánynak valamennyi parlamenti párt tagja lenne, beleértve a PNL-t is, egy esetleges PSD-PNL-kormány alakításának lehetőségét azonban kizártnak tartja.

Ciolacu hangsúlyozta, ha az államfő mégis a PNL, az USR-PLUS és az RMDSZ közös jelöltjét bízza meg kormányalakítással, „egyértelművé válik, hogy továbbra sem hajlandó kimozdulni a kampánylogikából, továbbra is egy bizonyos párt oldalán áll, továbbra is saját kormányt szeretne, és nem tartja tiszteletben az alkotmány szellemét”. A PSD semmiképpen sem fog bizalmat szavazni egy ilyen kabinetnek – szögezte le.

A PNL adná miniszterelnököt és a képviselőház elnökét is

Florin Cîţut javasolta a miniszterelnöki tisztségre a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a Klaus Iohannis államfővel folytatott hétfői egyeztetésen – jelentette ki a konzultációt követően Ludovic Orban pártelnök, hozzátéve, hogy a képviselőházi elnököt is a PNL adná, a pártelnök személyében.

Orban rámutatott, a liberális küldöttség közölte az elnökkel, hogy a PNL továbbra is elkötelezett egy jobbközép kormány alakítása mellett, „amely biztosíthatja Románia fejlesztését, a rendszerreformok megvalósítását és azt a gazdasági előrelépést, amelyre az országnak szüksége van”.

Ludovic Orban kifejtette, alakulata Florin Cîţut jelöli a kormányfői tisztségbe, és javaslatuk értelmében jómaga töltené be az alsóházi elnöki tisztséget.

A PNL vezetője elmondta még, alakulata nem ért egyet azzal, hogy a PSD bármilyen formában részt vegyen a kormányzásban.

„A PSD miatt 30 éven át egy helyben toporgott az ország, miután a polgárok 2016-ban bizalmat szavaztak nekik, három éven át az ellenkezőjét tették mindannak, amit megígértek” – fogalmazott.

Hozzátette, pártjának vezetőtestülete határozatban rögzítette, hogy az USR-PLUS-szal, az RMDSZ-szel és a nemzeti kisebbségekkel hajlandó együttműködésre lépni, és ehhez tartják magukat, ettől eltérő összetételű parlamenti többség kialakítása „egy pillanatig sem merült fel, még nem hivatalos tárgyalásokon sem”.

Orban – elmondása szerint – tájékoztatta az államfőt a lehetséges partnerekkel folytatott egyeztetések állásáról, valamint arról, hogy folytatni kívánják a tárgyalásokat, hogy „észszerű határidőn belül” beiktathassák az új jobbközép kabinetet.

A PNL elnöke ugyanakkor meggyőződését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Iohannis elnök az alkotmányban megszabott határidőn belül bejelenti majd, kit bíz meg kormányalakítással.

Az USR PLUS kiegyensúlyozott jobbközép parlamenti többséget szeretne

A Cotroceni-palotában folytatott hétfői egyeztetés után az USR-PLUS Szövetség optimista egy stabil és kiegyensúlyozott jobbközép parlamenti többség kialakítását illetően – nyilatkozta a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dan Barna.

Barna leszögezte, a Klaus Iohannisszal tartott megbeszélésen közölték az államfővel: az USR-PLUS csak egy olyan koalícióban hajlandó részt venni, amely képes az építkezésre, amely nem fél évig vagy egy évig lesz életképes, „hanem négy éven át kormányozni tudja az országot, és képes végrehajtani az oly szükséges reformokat”.

„A mai konzultációkat követően optimisták vagyunk a tekintetben, hogy valós esély van egy stabil és kiegyensúlyozott többség kialakítására” – tette hozzá.

Rámutatott, az USR-PLUS Dacian Cioloşt javasolja a miniszterelnöki tisztségre, meglátásuk szerint ez biztosítaná az egyensúlyt a koalícióban, tekintettel arra, hogy a PNL igényt tart az alsóházi elnöki funkcióra.

„Világos a tét. Ha sikerül találnunk egy kiegyensúlyozott megoldást, valós esélye lesz az országnak arra, hogy stabil kormánya legyen” – szögezte le.

Barna elmondta még, az USR-PLUS készen áll arra, hogy folytassa a koalíciós tárgyalásokat, és bízik benne, hogy sikerül megállapodásra jutniuk a pártoknak. Klaus Iohannis szintén azt mondta, szeretné, hogy a PNL, az USR-PLUS és az RMDSZ létrehozza a parlamenti többséget – számolt be a tárgyalásról az USR elnöke.

Az USR-PLUS bizalmon alapuló egyezményt akar a jövendőbeli kormánykoalíció kialakítására, jelentette ki a szövetség társelnöke, Dacian Cioloş, rámutatva ugyanakkor, hogy kiegyensúlyozottan kell megosztani a miniszterelnöki és a képviselőházi elnöki tisztséget is.

Dacian Cioloş hangsúlyozta, hogy az USR-PLUS nem szeretne semmiféle formában együtt kormányozni a Szociáldemokrata Párttal (PNL).

„Azért megyünk a tárgyalásokra, hogy megoldásokat találjunk, hogy kiegyensúlyozott megoldást találjunk. Az pedig nem kiegyensúlyozott megoldás, ha mindent az egyik vesz el, a többinek meg csak a maradék jut. Azt akarjuk, hogy ezt a konstrukciót bizalomra építsük fel. Emiatt mi azt mondtuk, hogy van jelöltünk a kormányfői tisztségre is, de van a képviselőház-elnökire is” – mutatott rá Cioloş.

Az USR-PLUS vagy a kormányfői tisztségre, vagy a képviselőház-elnöki tisztségre tart igényt. Véleményük szerint az alsóház elnöki tisztsége fontosabb, mint a szenátus elnöki tisztsége, mivel a többséget is az alsóházban alakítják ki. Emiatt kell egyensúlyt tartani; a két tisztség nem kerülhet ugyanahhoz a párthoz – magyarázta.

Véleménye szerint ugyanakkor az előre hozott választások „katasztrófális következményekkel járnának Romániára nézve” és felelőtlenségről tesz tanúbizonyságot az, aki ezt szeretné.

Az AUR Călin Georgescut jelöli a miniszterelnöki tisztségre

A Románok Egyesítéséért Szövetség (AUR) Călin Georgescut jelölte a miniszterelnöki tisztségre a Klaus Iohannis államfővel folytatott hétfői konzultáción – nyilatkozta az alakulat társelnöke, George Simion.

A Cotroceni-palotában tartott egyeztetést követően Simion rámutatott, mivel a parlamenti választásokon az első három helyen végzett párt nem állt elő „meggyőző nevekkel”, az AUR úgy döntött, Călin Georgescut nevesíti a miniszterelnöki tisztségre.

„Most a PSD választóihoz szólok: hasonlítsák össze a szociáldemokraták jelöltjét, Alexandru Rafilát – aki egyetértett azzal, hogy bezárjanak bennünket a házba, és hogy visszaélésszerű intézkedéseket hozzanak időseinkkel szemben – Călin Georgescuval” – fogalmazott.

Az AUR társelnöke hozzátette, Călin Georgescu egyrészt számottevő nemzetközi tapasztalattal rendelkezik, másrészt megvannak azok a tulajdonságai, amelyeket az AUR megkövetel az ország vezetőitől: „legyenek hazafiak, szeressék a népüket, legyenek tisztességesek, feddhetetlenek és legyenek jó szakemberek”.

Az RMDSZ szerint egy jobbközép koalíció a legjobb megoldás

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke úgy nyilatkozott az államfővel folytatott hétfői megbeszélést követően, hogy egy PNL – USR-PLUS – RMDSZ kormány- és parlamenti koalíciót tart a legjobb megoldásnak.

„A december 6-i választások hivatalos eredményei alapján több formája is lehet egy stabil kormány kialakításának. A mi szempontunkból a legjobb és talán egyetlen számításba vehető forma a PNL – USR-PLUS – RMDSZ kormány- és parlamenti koalíció” – mondta Kelemen, hozzátéve: „a magyartól eltérő nemzeti kisebbségek parlamenti csoportjának támogatásával szilárd többségünk lenne, amellyel négy éven át lehetne kormányozni.”

Kelemen azt tartja a legfontosabbnak jelenleg, hogy mielőbb készüljön el a költségvetés tervezete, kapjanak védelmet a munkahelyek, növekedjenek a nagyberuházások, nőjön a nemzetgazdaság, hangsúlyos szerepet kapjon az infrastruktúra, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, az egészségügy és az oktatás. Az RMDSZ elnöke elmondta, hogy a PNL, az USR és a PLUS képviselőivel már elkezdtek felvázolni egy kormányprogramot, és ezen a téren jól haladtak a tárgyalások, politikai vonalon azonban vasárnap elakadtak az egyezkedések.

„Az első és legfontosabb dolognak a partnerek közti bizalmat érzem, ebből meg az következik, hogy kombinálnunk kell a politikai érveket a parlamenti számtannal. Ha csak a parlamenti számtanra figyelünk, akkor feszültséget és konfliktust viszünk a koalícióba. Meg kell találnunk a politikai érveket, valamint a megértést, kompromisszumkészséget, rugalmasságot minden résztvevő részéről” – vélekedett Kelemen Hunor.

A kormányfő személyéről a szövetségi elnök úgy vélekedett, hogy azt a koalíció legtöbb mandátumot szerzett pártjának kell kijelölnie. Ha nem sikerül megállapodásra jutni a kormányfőjelölt személyét illetően, az RMDSZ-nek is van „két-három” javaslata, de egyelőre nem nevesítik őket – tette hozzá.

Azt is elmondta, egyelőre azért nem említi az RMDSZ lehetséges miniszterelnök-jelöltjeinek nevét, mert nem szeretné azt a benyomást kelteni, hogy versengés zajlik a PNL, az USR-PLUS és az RMDSZ között.

Kifejtette, a három politikai alakulat között megállapodás kell hogy szülessen mind a miniszterelnök, mind a képviselőházi, illetve a szenátusi elnök személyét illetően, a lényeg a parlamenti jelenléttel arányos képviselet a kormányban. A legfontosabb jelenleg azonban az, hogy kormányzásra alkalmas programot tudjanak a lakosság előtt felmutatni – vélekedett az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor úgy vélekedett, hogy nem kellene az ügyvivő kormánnyal kezdeni a 2021-es évet, hanem még december 31-e előtt be kell iktatni az új kormányt. Azt is kijelentette: az RMDSZ nem támogatja szakértői kormány létrehozását.

Kelemen Hunor kifejtette: azt tartja kívánatosnak, ha december 23-áig sikerülne beiktatni az új kabinetet. Ha ez nem sikerül, akkor december 26-27-én, de mindenképpen még újév előtt meg kell alakulnia az új kormánynak.

Az RMDSZ elnöke közölte: az államfőnek is tudomására adta, hogy nem támogatja egy szakértői kormány megalakítását, mert meglátása szerint jelenleg politikai kormányra van szüksége az országnak.

Kifejtette: a kormányalakítási tárgyalásoknak folytatódniuk kell, a politikai érveket pedig úgy kell kombinálni a matematikai szempontokkal, hogy végeredményként megállapodás szülessen, és kialakuljon a kabinet működéséhez elengedhetetlen egyensúly.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások