Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Klaus Iohannis élesen bírálta Orbán Viktor beszédét, és magyarázatot vár az RMDSZ-től

Klaus Iohannis élesen bírálta Orbán Viktor beszédét, és magyarázatot vár az RMDSZ-től Románia

Klaus Iohannis államelnök pénteken bírálta Orbán Viktor magyar kormányfő Romániában, Tusnádfürdőn tett kijelentéseit, nyomatékosítva, hogy „helytelen, súlyos hiba és elfogadhatatlan, hogy egy magas rangú európai közjogi méltóság a fajelméletre épülő beszéddel lépjen a nyilvánosság elé”.

Hirdetés
Hirdetés

„Helytelen, súlyos hiba és elfogadhatatlan, hogy egy magas rangú európai közjogi méltóság a fajelméletre épülő beszéddel lépjen a nyilvánosság elé, egy olyan elmélettel, amely a 20. század legszörnyűbb katasztrófájához, a második világháborúhoz vezetett. Ez a lehető legszomorúbb emlékezetű elmélet, és semmiképpen sem fogadható el, hogy egy európai közméltóság ehhez hasonlóval álljon elő bármilyen belső vagy külső politikai lépésének motiválására” – jelentette ki Iohannis a Maia Sandu moldovai elnökkel közösen, a Cotroceni-palotában tartott sajtótájékoztatón.

Hozzátette, ugyanilyen sajnálatos, hogy egy magas rangú európai tisztviselő Európa-ellenes beszéddel lép a nyilvánosság elé.

„Téves, helytelen, elfogadhatatlan, függetlenül attól, hogy hol zajlik ez a jelenet. Az a tény, hogy ez pont Erdélyben történt, problémát jelent számunkra, és ezt a nyilvános térben látható reakciók is igazolják” – fogalmazott a román elnök.

Rámutatott, a magyar miniszterelnök azóta megpróbálta valamilyen módon visszavonni ezeket a kijelentéseket.

„Időközben Orbán Viktor miniszterelnök egy másik helyszínen, Bécsben megpróbálta valahogy visszavonni vagy átértelmezni a kijelentéseit, ami annak a jele, hogy rájött, ennek Európában nincs helye. Nem az én feladatom vagy szerepem politikai vagy retorikai leckéket adni egy magas rangú európai tisztségviselőnek, de azt nem tehetem meg, hogy ne határolódjak el egyértelműen és nyilvánosan az ott elhangzott gondolatoktól” – hangsúlyozta Iohannis.

Nyomatékosította továbbá, hogy az RMDSZ részéről nyilvános tisztázásra van szükség ebben a kérdésben, mivel a Szövetség képviselői részt vettek az illető eseményen.

„Úgy vélem, hogy az RMDSZ részéről nyilvános tisztázásra van szükség, mert az RMDSZ vezetőségének és képviselőinek jelentős része jelen volt azon az eseményen. Meg kell majd magyarázniuk, hogy egyetértettek-e az általuk megtapsolt beszéd tartalmával, ami nagyon komplikált ügy lenne, vagy nem értették, miről van szó, és csak úgy általánosságban tapsoltak a beszédet mondó személynek. Bármi legyen is a magyarázat, ki kell állni vele, és úgy gondolom, hogy a kormánykoalícióban is tisztázásra van szükség” – fogalmazott az államelnök.

Hangsúlyozta, „Romániában senki sem akar kormányválságot kirobbantani azért, mert egy külföldi közméltóság nem megfelelően nyilatkozott”.

„De nem tehetünk úgy, mintha ezeket a dolgokat nem mondták volna ki, mint ahogy nem tehetünk úgy, mintha ezeket a kijelentéseket nem tapsolták volna meg” – szögezte le Iohannis.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. július 30., 21:26
    ÉRTÉKELÉS: 10

    Miről beszél Johannis,hányszor megsértette a magyarokat …az fáj neki,hogy valaki a szárnyai alá vett minket ????szégyentelen csak Brüsszel hátsóját nyalja mert politikában nulla!és azt hiszi most már nekik mindent szabad.Még mindig nincsenek jogaink azzal kellene előálljon .Most is azon dolgozik a bandája hogy ellehetetlenítsen .Tanúljon szövegértelmezést ,amúgy Orbánnak a cipője sarkáig sem ér!