Felhívás!

Kiterjesztették a nyomozást a tavaly augusztus 10-én lezajlott bukaresti tüntetés ügyében

Kiterjesztették a nyomozást a tavaly augusztus 10-én lezajlott bukaresti tüntetés ügyében Románia

Kiterjesztette a nyomozást az ügyészség a tavaly augusztus 10-i, bukaresti tüntetés ügyében.

A katonai ügyészség pénteki közleménye szerint április 23-ától hivatali visszaélésben való bűnrészesség, valamint visszaélésszerű magatartásban való bűnrészesség gyanújával is in rem vizsgálat folyik az ügyben. A 2018. augusztus 10-i tüntetésen a csendőri bevetést irányító csendőrségi vezetőket csütörtökön tájékoztatták a nyomozás kiterjesztéséről.

A legfőbb ügyészi tisztséget csütörtöktől ideiglenes jelleggel ellátó Bogdan Licu azt mondta, találkozni fog a katonai ügyészségek vezetőivel, és többek között az erőszakba torkollt augusztus 10-i, bukaresti demonstráció ügyében zajló nyomozás állásáról is érdeklődni fog.

A katonai ügyészség szerint indokolatlanul folyamodott tömegoszlatáshoz a csendőrség a diaszpóra tüntetésén, sőt azt sem tartja kizártnak, hogy az aránytalan beavatkozáshoz a csendőrség szándékosan kreált ürügyet.

A vádhatóság közleménye szerint fennáll a gyanú, hogy az erőszakba fulladt tömegrendezvényen a csendőrség maga idézett elő olyan helyzeteket, amelyekkel azt a látszatot keltette, hogy indokolt az erő alkalmazása a kormány előtti Victoria-téren tüntető tiltakozókkal szemben. Az ügyészség szerint azáltal, hogy a csendőrség nem arányosan alkalmazott erőt – nem csak a rendbontókat emelte ki a tömegből, hanem a teljes teret kiürítette -, a karhatalom megsértette a tüntetők alkotmányban rögzített gyülekezési jogát és a szólásszabadságot.

Az ügyészség közleményéről beszámoló román hírügynökségek összefüggésbe hozták a nyomozás kiterjesztés azzal, hogy az eddigi legfőbb ügyész nyugdíjazása után Bogdan Licu személyében ideiglenes vezető vette át a legfőbb ügyészség irányítását.

A román diaszpóra tavaly augusztus 10-i kormányellenes megmozdulásán – a tömegben elvegyülő rendbontók sorozatos provokációira hivatkozva – a csendőrség könnygázt és vízágyút vetett be a sok tízezres tömeg “lecsillapítására”, majd erővel kiszorította a tüntetőket a térről. A demonstráción 450 ember, köztük 35 csendőr szorult helyszíni orvosi ellátásra, 70 embert, köztük 11 csendőrt kellett kórházba szállítani.

(Agerpres/MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások