Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kiterjesztené a távoltartási végzés kérésére jogosultak körét az igazságügyi minisztérium

Kiterjesztené a távoltartási végzés kérésére jogosultak körét az igazságügyi minisztérium Románia

Az igazságügyi minisztérium kiterjesztené a távoltartási végzés kérésére jogosultak körét a családon belüli erőszak áldozatain kívül más kategóriákra is.

Hirdetés
Hirdetés

Mihai Paşca államtitkár kezdeményezésére törvénymódosító munkacsoport alakult a minisztériumban, amelyben részt vesznek a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM), a legfőbb ügyészség, a belügyminisztérium, a rendőrség és az esélyegyenlőségi ügynökség képviselői is.

Az államtitkár pénteki közleményében emlékeztetett, hogy jelenleg csak a családon belüli erőszak áldozatai élhetnek a távoltartási végzés eszközével a biztonságuk érdekében, holott az államnak kötelessége oltalmazni valamennyi veszélynek kitett polgárt.

„Ügyvédként nehéz helyzetben voltam, amikor a zaklatásoknak kitett vagy veszélyhelyzetben lévő ügyfeleimnek el kellett magyaráznom, hogy ők nem kérhetik a hatóságoktól a távoltartási végzés védelmét, holott ennek az intézménye létezik Romániában. Meggyőződésem szerint ugyanúgy frusztrálta ez a rendőröket, bírákat vagy ügyészeket, amikor hasonló helyzettel szembesültek munkájuk során. Elérkezett az idő, hogy javítsunk a helyzeten, ne csak elkönyveljük, hanem a lehetőségekhez képest előzzük is meg a tragédiákat” – idézte a közlemény Mihai Paşcát.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük