Felhívás!

703 bejelentés érkezett a szavazási folyamattal kapcsolatos esetleges törvénytelenségekről

703 bejelentés érkezett a szavazási folyamattal kapcsolatos esetleges törvénytelenségekről Románia

Az urnanyitás óta 703 bejelentés érkezett a szavazási folyamattal kapcsolatos esetleges törvénytelenségekről – közölte vasárnap 18 órakor Monica Dajbog belügyi szóvivő.

Hozzátette: a 703 bejelentésből 255 alaptalannak bizonyult, 242 esetében még folyik a kivizsgálás.

133 bűncselekményt állapítottak meg, amelyek miatt 102 szemly ellen indult kivizsgálás.

137 esetben kihágást állapítottak meg, amelyekért összesen 47 írásbeli figyelmeztetést és 88 bírságot róttak ki, több mint 122.000 lej összértékben.

Ezer lejig terjedő bírsággal sújtható, aki lefényképezi vagy lefilmezi szavazólapját

600-tól 1000 lejig terjedő bírsággal sújtható, aki lefényképezi vagy lefilmezi szavazólapját – közölte vasárnap Monica Dajbog belügyi szóvivő.

Hozzátette: 2200-tól 3000 lejig terjedő bírsággal sújtható a szavazóhelyiségben történő rendbontás előidézése, és ennyire bírságolható az is, aki a szavazókörzet 500 méteres körzetében alkoholos italokat árul. 1400 és 2000 lej közötti bírságra számíthat az a személy, aki nem tartja be a kampánycsendet, vagy befolyásolni próbálja a polgárokat, hogy valamely jelöltre szavazzanak, vagy ne szavazzanak.

A választási jog szabad gyakorlásának bármilyen módon történő akadályozását 6 hónaptól 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik. Ugyanez a büntetés vár arra a személyre is, aki pénzt, javakat vagy egyéb juttatásokat ad vagy ajánl fel annak érdekében, hogy a választópolgár egy adott jelöltre szavazzon, vagy ne szavazzon.

6 hónaptól 3 évig terjedő börtönbüntetéssel és egyes jogok megvonásával sújtható az a személy, aki érvénytelen vagy hamis személyazonossági igazolvánnyal, vagy hamis szavazólappal próbál szavazni, illetve szavazni próbál, jóllehet megvonták tőle ezt a jogot, és az is, aki kétszer vagy többször szavaz, illetve több szavazólapot juttat az urnába, mint ahányhoz joga van – emlékeztetett a belügyi szóvivő.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.