Felhívás!

Kilencezer személy mondott le pénteken az AstraZeneca vakcináról

Kilencezer személy mondott le pénteken az AstraZeneca vakcináról Románia

A pénteki nap folyamán kilencezer személy mondott le az AstraZeneca vakcinájára szóló előjegyzéséről, ugyanakkor 5740-en regisztráltak az így megüresedett helyekre – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Andrei Baciu egészségügyi minisztériumi államtitkár.

Baciu elmondta, az AstraZeneca oltóanyagára előjegyzett 200 ezer személy közül kilencezren léptek vissza pénteken, és az így felszabadult helyekre 5740-en jelentkeztek.

Az államtitkár szerint az AstraZeneca-szállítmányból ideiglenesen félretett 4300 dózist másokkal helyettesítették, hogy mindenki, akinek erre a napra volt előjegyzése, megkaphassa az oltást.

A koronavírus elleni oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) csütörtök este úgy döntött, ideiglenesen félretesz több mint 4000 dózis AstraZeneca vakcinát. Ezek annak a szállítmánynak a részét képezik, amelynek a felhasználását Olaszország ideiglenesen felfüggesztette. A többi vakcinaszállítmányból származó oltóanyagokkal folytatódik az immunizáció – közölte csütörtökön a testület.

A CNCAV szerint nem indokolt az AstraZeneca vakcinájával való oltás megszakítása

Semmi nem indokolja az AstraZeneca vakcinájával való oltás felfüggesztését – jelentették ki a koronavírus elleni oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) szakemberei.

Pénteken nyilvános vitát tartottak ezzel kapcsolatban a Ro Vaccinare Facebook-oldalon.

A beszélgetést azt követően kezdeményezték, hogy a CNCAV csütörtök este úgy döntött, ideiglenesen félretesz több mint 4000 dózis AstraZeneca vakcinát. Ezek annak a szállítmánynak a részét képezik, amelynek a felhasználását Olaszország ideiglenesen felfüggesztette. A többi vakcinaszállítmányból származó oltóanyagokkal folytatódik az immunizáció – közölte csütörtökön a testület.

Pénteken megkérdezték a szakembereket, mit tegyenek azok, akiknek előjegyzésük van az AstraZeneca vakcina első dózisára, oltassák-e be magukat. “Az oltóanyag bizonyította a biztonságosságát a klinikai vizsgálatok során. Eladás előtt valamennyi szállítmányt minőségellenőrzésnek vetik alá. Az oltás kockázat/előny mérlege továbbra is kedvező” – válaszoltak a CNCAV illetékesei, akik szerint semmilyen tudományos ok nem teszi szükségessé az AstraZeneca vakcinájával való oltás megszakítását.

A több európai országban is ideiglenesen “karanténba helyezett” oltóanyagkészlettel kapcsolatban a szakemberek azt mondták, az Európai Gyógyszerügynökség továbbra is vizsgálja a mellékhatásokról beérkezett jelentéseket, beleértve a tromboembóliával és véralvadással kapcsolatosakat is. Az eddigi információk szerint a tromboembóliás események száma “nem nagyobb a szokásos aránynál” – tették hozzá.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások