Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Kiértékelték az elmúlt fél év kormányzását a koalíció vezetői

Kiértékelték az elmúlt fél év kormányzását a koalíció vezetői Románia

Nicolae Ciucă kormányfő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke csütörtökön bemutatta a kormányzás hat hónapos tevékenységi mérlegét, rámutatva, hogy “lépésről lépésre” megvalósulnak a javasolt célkitűzések.

Hirdetés
Hirdetés

“A kormányzás első hat hónapjában konkrét lépéseket tettünk a kormányprogram valamennyi célkitűzésének megvalósítása érdekében. Lépésről lépésre közelebb kerülünk a javasolt eredmények eléréséhez, amelyek közül sok a kormány és a minisztériumok erőfeszítései révén valósul meg, amelyek az elmúlt hónapokban keményen dolgoztak azon, hogy ne veszítsük el az egyedülálló lehetőségeket Románia fejlődésére és korszerűsítésére” – fejtette ki Ciucă a PNL önkormányzati képviselőinek Brassópojánán zajló ülésén.

Nyomatékosította, egy hónappal, június végére elhalasztotta a miniszterek és államtitkárok tevékenységének kiértékelését, mivel a tárcáknál jelenleg folyamatban van az országos fejlesztési tervbe (PNRR) foglalt, a második negyedévre előirányzott mérföldkövek és célkitűzések véglegesítése. “Ezek teljesítése fontos mutató lesz a miniszterek és államtitkárok teljesítményének és kompetenciáinak kiértékelésekor” – magyarázta a kormányfő.

Elmondása szerint hat hónappal a kormány beiktatása után Romániának van a “legnagyobb” gazdasági növekedése az EU-ban, és több mint 90 milliárd euró áll rendelkezésre fejlesztésre és korszerűsítésre.

Ciucă említést tett a Támogatás Romániának intézkedéscsomagról is, amelynek célja, hogy lehetővé tegye a beruházások folytatását és az emelkedő árak miatt kiszolgáltatott helyzetbe kerülő lakosság támogatását.

Állítása szerint ugyanakkor a kormány 7%-kal növelte az európai alapok felhasználási arányát. Említést tett az Anghel Saligny programról is, amely a víz- és csatornahálózatok bővítését célozza, és több mint 2000 pályázat van elbírálás alatt jelenleg.

Ciolacu: a PSD azért döntött a kormányralépés mellett, mert az ország helyzete drámaivá vált

A Szociáldemokrata Párt (PSD) azért döntött a kormányralépés mellett, mert “az ország helyzete drámaivá vált” – jelentette ki csütörtökön, a koalíciós kormányzás féléves kiértékelőjén Marcel Ciolacu PSD-elnök.

“Hat hónappal ezelőtt azért döntöttünk a kormányralépés mellett, mert az ország helyzete drámaivá vált, az előző kormányok egymásra tevődő válságok között hagyták Romániát, de mindenekelőtt mélységes bizalomhiányt okoztak. Nem volt már idő politikai kísérletekre, amelyek Romániát az egészségügyi, gazdasági és társadalmi káosz csapdájában tartották volna. Itt volt az ideje, hogy a PSD ismét felelősséget vállaljon, és segítsen stabilizálni Romániát a forradalom óta eltelt legnehezebb időszakban” – mondta Ciolacu a parlamentben.

Rámutatott, a hat hónap alatt a PSD felépített egy tervet, és küzdött azért, hogy azt minél jobban gyakorlatba ültesse. Mivel ebben az időszakban az infláció és az életszínvonal romlása jelentik a legnagyobb problémát, a PSD három szociális és gazdasági intézkedéscsomag megvalósítását szorgalmazta az ország támogatására.

“Több mint 12 millió romániai részesül az intézkedések előnyeiből. Ha a PSD nem lett volna kormányon, ezek az intézkedések nem léteztek volna. A PSD dolgozta és harcolta ki a szociális intézkedéscsomagot, amely tartalmazza a nyugdíjak, fizetések növelését, ugyanakkor pénzügyi támogatást nyújt a téli hónapokra a kisjövedelmű nyugdíjasoknak. A PSD harcolt az energiaárak maximálásáért is” – állította Marcel Ciolacu.

Azt is megemlítette, hogy a PSD a román vállalatok számára is dolgozott ki pénzügyi támogatást biztosító programokat, melyeknek összértéke 20 milliárd lej.

Kelemen: gyors döntéseket hoztunk az állampolgárok, munkahelyek, rászorulók védelmére

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a 10 perc Bukarest 40. adásában számolt be a fél éve hivatalban lévő PSD-PNL-RMDSZ kormánykoalíció gazdasági intézkedéseiről. Beszélt a szomszédban zajló háború által okozott gazdasági válságról, valamint a kormány intézkedéscsomagjairól is, amelyeket a munkahelyek, a polgárok és rászorulók védelmében hoztak.

“17,3 milliárd lejes gazdasági intézkedéscsomagot jelentettünk be áprilisban, 1,1 milliárd eurós csomagot ezen a héten. Eközben 65,5 milliárd lejt fordítunk víz-, szennyvíz- és gázhálózat, illetve utak korszerűsítésére” – közölte Kelemen.

Archív fotó.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.