Felhívás!

Kicsoda Anca Jurma?

Augustin Lazăr legfőbb ügyész szerint aggodalmat keltett az ügyészek körében a Laura Codruţa Kövesi volt korrupcióellenes főügyész leváltása nyomán kialakult helyzet, írja az Agerpres.

Az ügyészeket aggasztja a jelenlegi helyzet, ez azonban nem akadályozza meg őket abban, hogy továbbra is betöltsék alkotmányos szerepüket, védjék a jogrendet. „Kényes helyzet alakult ki körülöttünk, amelyet nem kell önöknek leírnom” – válaszolt Lazăr arra az újságírói kérdésre, amely azt firtatta, ezek után tartanak-e attól, hogy politikai ellenőrzés alá vonják az ügyészeket. A legfőbb ügyész rámutatott, az alkotmánybíróság határozatai kötelező érvényűek, és azokat gyakorlatba kell ültetni, „de a közszereplők bölcsességén is múlik, hogy sikerül-e bebizonyítani, mindezzel nem a DNA ellenőrzés alá vonása volt a céljuk”. Lazăr ugyanakkor ama véleményének is hangot adott, miszerint a romániai bírák és ügyészek „olyan szintre jutottak, amelyen már nem lehet őket legyőzni”, egységesek tudnak maradni, és ellenállnak a megosztásukra irányuló kísérleteknek.

A legfőbb ügyész hétfőn Anca Jurmát bízta meg ideiglenesen a Kövesi menesztésével megüresedett DNA-főügyészi tisztség ellátásával. Tegnap Lazăr azt mondta, azért esett a választása Jurmára, mert „jelentős tapasztalattal rendelkező DNA-ügyész, a legfőbb ügyészség diplomatája, az európai korrupcióellenes hálózat alelnöke, és mind európai szinten, mind az országban ismert a neve”. Kövesi, akit hétfőn menesztettek a korrupcióellenes főügyészi tisztségből, tegnaptól Augustin Lazăr megbízása alapján a legfőbb ügyészség eligazító és ellenőrző szolgálata keretében tevékenykedik a továbbiakban. Kövesi megbízatását eddigi tapasztalata indokolja, áll a közleményben.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.