Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

FRISSÍTVE: Kezdődik a Colectiv-per fellebbviteli tárgyalása

FRISSÍTVE: Kezdődik a Colectiv-per fellebbviteli tárgyalása Románia

A bukaresti táblabíróság pénteken kezdi a Colectiv-per vádlottjainak tárgyalását, miután tavaly decemberben első fokon ítélet született Cristian Popescu-Piedone fővárosi negyedik kerületi polgármester, több városházi hivatalnok, a klub tulajdonosai, két tűzoltó, tűzszerészek és a pirotechnikai cég képviselői ellen.

Hirdetés
Hirdetés

2019. december 16-án Bukarest negyedik kerületének volt polgármesterét, Cristian Popescu-Piedonét a Colectiv klub működési engedélyének kibocsátásával kapcsolatos hivatali visszaélés miatt nyolc év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a testület.

Egyenként 11 év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték első fokon a Colectiv klub három tulajdonosát. Alin George Anastasescu, Paul Gancea és Costin Mincu ellen gondatlanságból elkövetett emberölés, gondatlanságból elkövetett testi sértés, valamint a törvény által előírt munkabiztonsági és munkaegészségügyi intézkedések elmulasztása miatt.

A Golden Ideas Fireworks Artists nevű, pirotechnikai eszközöket forgalmazó cég tulajdonosát, Daniela Niţát tizenkét év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte tavaly decemberben a bukaresti törvényszék.

Ugyanabban az ügyben a cég két pirotechnikusa, Viorel Zaharia és Marian Moise 9 év és 8 hónap, illetve 10 év szabadságvesztést kapott. Cristian Niţát, a cég igazgatóját ugyanakkor 3 év és 6 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

A bukaresti katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) két tűzoltóját egyenként kilenc év és két hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték. George Matei és Antonina Radu ellen azért emeltek vádat, mert a Colectiv klub ellenőrzésekor nem hozták meg a törvény által előírt intézkedéseket a tűzvédelmi előírások betartása érdekében.

A polgármesteri hivatal engedély-kibocsátással foglakozó irodájának vezetője, Aurelia Iofciu nyolc év letöltendő, Larisa Luminiţa Ganea tanácsadó 7 év, Ramona Sandra Moţoc referens 3 év felfüggesztett börtönt kapott tavaly decemberben.

A Colectiv klubban 2015. október 30-án kiütött tűzvésznek 64 halálos áldozata és 160-nál is több sebesültje volt.

FRISSÍTÉS: Halasztással kezdődött a tárgyalás

A bukaresti ítélőtábla szeptember 30-ára halasztotta a Colectiv-per fellebbviteli tárgyalását. A pénteki ülésen az ügyvédek halasztást kértek, a bírói testület pedig úgy döntött, hogy öt tárgyalást ütemez be. Az első időpontja szeptember 30.

Péntek reggel néhány tucat tüntető fejezte ki nemtetszését a táblabíróság épülete előtt azzal kapcsolatban, hogy Cristian Popescu-Piedone ismét jelölteti magát, ezúttal az ötödik kerület élére.

Cristian Popescu-Piedone nem jelent meg a bírák előtt, mert elkülönítésben van, a lányát ugyanis koronavírussal diagnosztizálták. A volt polgármester teszteredménye negatív, erről ő maga számolt be nemrég a Facebookon.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük