Felhívás!

Két romániai megyében járt egy olasz férfi, akiről utólag kiderült, hogy koronavírussal fertőzött

Két romániai megyében járt egy olasz férfi, akiről utólag kiderült, hogy koronavírussal fertőzött Románia

Craiován és Gorj megyében járt február 18-a és 22-e között az az olasz állampolgár, akiről Olaszországba való visszatérte után kiderült, hogy koronavírussal fertőződött – közölte a külügyminisztérium.

A tárca szerint a román hatóságok elindították az ilyen esetekben alkalmazott eljárást, járványügyi vizsgálatot kezdeményeznek, és elrendelik az érintettek karanténba helyezését vagy elszigetelését.

A külügy közleménye értelmében a 71 éves, olasz férfi román állampolgárságú feleségének rokonait látogatta meg Romániában, és több üzleti tárgyalása is volt itt.

Az olasz polgári védelem által a minisztériumnak közvetített információk értelmében a férfi február 18-án szállt le a craiovai reptéren, és romániai tartózkodása alatt Gorj megyében szállt meg, ahol kapcsolatba került az anyósával és több más személlyel.

FRISSÍTÉS: 13 személytől vettek eddig biológiai mintát

A Gorj megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) képviselői a keddről szerdára virradó éjszaka biológiai mintákat vettek 13 személytől, akik korábban kontaktusba kerültek a koronavírus fertőzéssel azonosított és egy rimini-i kórházba beutalt olasz állampolgárral, nyilatkozta Cristinel Rujan Gorj megyei prefektus szerdai sajtótájékoztatóján.

A prefektus szerint azonban a mintavétel még folyamatban van, további 19 személyt vetnek alá az eljárásának, akik esetében azonban már elrendelték az otthoni elszigetelést.

A 13 személy között van az olasz állampolgár Peşteana településen élő anyósa és apósa, illetve gyerekek is. Esetükben a hatóságok szintén elrendelték az otthoni elszigetelődést.

A prefektus elmondta, járványügyi vizsgálatot kezdeményeztek, azonosítanak minden olyan személyt, akivel a fertőzött olasz állampolgár kontaktusba került romániai tartózkodása során, február 18-a és 22-e között. Az azonosított személyek közül még senkinek sincsenek fertőzésre utaló tünetei, de a 13 személytől vett biológiai mintát az éjszaka folyamán már elküldték a Matei Balş Intézethez.

Hozzátette, a hatóságok rekonstruálták az olasz államolgár Gorj megyében megtett útvonalát.

A sajtótájékoztatón szintén jelen levő Cosmin Popescu Gorj megyei tanácselnök elmondta, hogy a keddről szerdára virradó éjszaka két személy önként jelentkezett a târgu jiu-i kórházban, jelentve, hogy kontaktusba kerültek az olasz állampolgárral. Esetükben is elrendelték az otthoni elszigetelődést.

A hatóságok hangsúlyozták, hogy a járványügyi vizsgálat folytatódik azokon a helyeken, ahol a fertőzött férfi megfordult.

FRISSÍTÉS 2: Nem kapták el a koronavírust az olasz állampolgárral közvetlen kapcsolatba került személyek

Nem mutatták ki a laborvizsgálatok koronavírus jelenlétét a fertőzött olasz állampolgárral közvetlen kapcsolatba került tizenhárom személytől vett mintában – közölte szerdán az egészségügyi minisztérium államtitkára, Nelu Tătaru.

“Megvannak az eredmények, és mind a 13 Gorj megyei személy tesztje negatív lett. Még folyamatban van 19 minta vizsgálata, ezek olyan személyektől származnak, akik nem kerültek közvetlen kapcsolatba az illetővel” – fogalmazott Tătaru.

Az államtitkár rámutatott, a negatív eredmények ellenére azokat, akik közvetlen kapcsolatban voltak az olasz állampolgárral, karanténba helyezik, a többieket pedig lakhelyükön különítik el.

Nelu Tătaru azt is elmondta, szerdán rendeletet adtak ki, amely szerint mindazokat, akik a koronavírus miatt lezárt területekről – például Vuhanból vagy az érintett 11 olaszországi településről – érkeznek Romániába, intézményesített karanténba helyezik, azokat pedig, akik a lezárt területeken kívüli térségekből jönnek és tünetmentesek, lakhelyükön különítik el, családtagjaikkal együtt. A 14 nap lejárta és a tesztek elvégzése után mindannyian orvosi igazolást kapnak – mondta a szakember.

Az államtitkár azt is kiemelte, hogy a 14 órai adatok szerint 69 személy van jelenleg karanténban Romániában, további 4818-at pedig lakhelyükön tartanak megfigyelés alatt.

A romániai kórházak fertőzőosztályain 7620 ágy áll rendelkezésre szükség esetére, ezek közül 92 alkalmas intenzív terápiás ellátásra. Az első tíz személyt, akinél beigazolódik a koronavírus jelenléte, a bukaresti Matei Balş Intézetbe utalják, a többieket az ország más központjaiban helyezik majd el – mondta még a szakember.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.