Hirdetés
Hirdetés

Két-három év múlva megkezdődhet a cernavodai atomerőmű új reaktorainak építése

Két-három év múlva megkezdődhet a cernavodai atomerőmű új reaktorainak építése Románia

Szerdán aláírták az energetikai minisztérium és a CGN kínai vállalat képviselői a cernavodai atomerőmű 3. és 4. reaktorának építését célzó projekt befektetői megállapodását, ami lehetővé teszi egy tervező vállalat megalapítását és az építés tényleges elkezdését 2-3 év múlva, jelentette be Anton Anton energetikai miniszter.

“Az én szemszögemből nagyon fontos nap ez a mai. Amit ma aláírtak, az nem csupán egy formális szakasza egy hosszú és nehézkes eljárásnak, hanem az első konkrét jel a két reaktor megépítésére vonatkozóan. Ez az első lépés 14 évnyi vágyakozás és 4 évnyi, a kínai partnerekkel folytatott tárgyalás után, akiket 2014-ben, választottunk ki törvényes eljárás nyomán” – magyarázta Anton.

Eddig két csapat volt, amelyeknek tagjai időközönként találkoztak, azonban szerdától kezdődően egyetlen csapat lesz, amely sokkal gyorsabban meg tudja vitatni majd a műszaki elemeket.

Hirdetés
Hirdetés

“Két évvel ezelőtt még nem nagyon látszott a fény az alagút végén, amint azonban ez a kormány átvette a vezetést, elkezdte fejleszteni a menedzsmentet és gyakorlatba ültetni a kormányprogramot, változtak a dolgok, felgyorsultak. Fontos lépés történt, most már lehetőség van megoldani az együttműködési egyezmény műszaki részleteit (…) Most elmondhatjuk, hogy a steril megbeszélések stádiumából átléptünk a gyakorlati megvalósítás szakaszába” – tette hozzá a miniszter.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a 3. és 4. reaktor rendkívül fontos az ország energiaszükségletének szempontjából.

“Romániának nagyon nagy az előnye ebben a szektorban, van szakértői tapasztalat, van jó iskola, és a nukleáris energia előállításához szükséges minden egyes gyártási részlettel rendelkezünk az ércbányászattól a hulladékok raktározásáig, a nehézvíz előállításáig. Ezeket az előnyöket most kell gyümölcsöztetni” – szögezte le Anton.

Idén a kormány alá fogja írni a szerződést a kínai kormánnyal is, és ha a dolgok jól mennek, két-három év múlva elkezdődhetnek az építési munkálatok, mutatott rá az energetikai tárca vezetője.

A tervezési vállalat ki fog dolgozni egy új megvalósíthatósági tanulmányt. A régi tanulmány, amelyet az Ernst and Young dolgozott ki 2012-ben, 6,45 milliárd eurós befektetést irányzott elő a két új atomreaktor megépítésére.

A tervek szerint a 3. és a 4. reaktor együttesen 1.400 MW teljesítményre lesz képes, ezzel megkétszerezik a csernavodai atomerőmű kapacitását.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük