Felhívás!

Két és félszer több határsértőt fogtak el a román hatóságok az idei első félévben

Két és félszer több határsértőt fogtak el a román hatóságok az idei első félévben Románia

A román hatóságok 2020 első félévében két és félszer több határsértőt fogtak el, mint az elmúlt év hasonló időszakában – derült ki a román határrendészet féléves mérlegéből, amelyet az Agerpres hírügynökség ismertetett.

A jelentés szerint az év első felében a határrendészet 2912 külföldi állampolgárt fogott el illegális határátlépés közben, ami csaknem két és félszerese az elmúlt év első hat hónapjában regisztrált 1194 hasonló esetnek. A határsértők közül 1491-en Romániába próbáltak bejutni, 1421-en pedig Romániát próbálták elhagyni. A tetten értek 87 százaléka a zöld határon próbált átjutni, általában csoportosan.

A 480 migránscsoport mellett 114 embercsempészt és további 119 olyan román és külföldi állampolgárt is azonosítottak, akik részt vettek a csoportok irányításában.

A román határrendészet emellett az első félévben 10 ezer 400 afrikai és ázsiai származású személy Romániába történő belépését akadályozta meg – áll a jelentésben. A határsértők többsége Szíriából, Afganisztánból, Marokkóból, Irakból, Algériából, Egyiptomból, Törökországból, Tunéziából és Indiából származott.

Az új típusú koronavírus járványa, és az emiatt bevezetett korlátozó intézkedések következtében az első félévben felére csökkent a legális határátlépések száma Románia határain. Míg 2019 első félévében mintegy 30 millióan lépték át az ország határait, 2020 első hat hónapjában csupán 15 millió határátlépőt regisztráltak: 7,2 milliót a belépő, és 7,79 milliót a kilépő oldalon. A határon legálisan átlépő személyek többsége (12,5 millió) az Európai Unió állampolgára, közül 9,5 millió személy román állampolgár volt.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.