Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Készülnek a pártok a bizalmatlansági indítvány keddi vitájára

Készülnek a pártok a bizalmatlansági indítvány keddi vitájára Románia

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) törvényhozói részt fognak venni a bizalmatlansági indítvány parlamenti vitáján, de nem fognak voksolni – jelentette be hétfőn Florin Cîţu kormányfő, az alakulat elnöke.

Hirdetés
Hirdetés

A politikus a PNL végrehajtó bizottságának hétfői ülésén született döntésről számolt be a sajtónak adott nyilatkozatában.

Florin Cîțu minden lehetséges forgatókönyvet elképzelhetőnek tart a kormány esetleges bukása után, azt viszont kizárja, hogy a liberálisok együtt fognak kormányozni a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR).

A PNL elnöke tudatta, a PNL megvárja, hogy kiderüljön, mi a szándéka Szociáldemokrata Pártnak (PSD), a Románok Egyesüléséért Szövetségnek (AUR) és az USR-nek, és ehhez igazítja a lépéseit. Azt azonban kizárta, hogy a liberálisok a továbbiakban együtt kormányozzanak az USR-vel, ha az utóbbi párt megszavazza az indítványt.

„Remélem, hogy a PSD-nek, az AUR-nak és az USR-nek van egy terve is, nem csupán az a szándékuk, hogy megbuktassák a kormányt és káoszba taszítsák az országot” – jegyezte meg, hozzátéve: arra számít, hogy a PSD javasol majd egy kormányfőjelöltet, akit a másik két párt támogatni fog.

Arra a kérdésre válaszolva, miszerint elképzelhetőnek tartja-e, hogy a kabinet bukása esetén újra miniszterelnöknek jelöljék, Florin Cîţu emlékeztetett, hogy az államfő hatásköre eldönteni, kit bíz meg kormányalakítással.

Szintén újságírói kérdésre válaszolva azt sem zárta ki, hogy a PNL csak a második körben javasolja majd őt miniszterelnöknek. Hangsúlyozta, hogy a liberálisok bármikor elő tudnak húzni a tarsolyukból egy kormányfőjelöltet, de a gyakorlat az, hogy ez a tisztség a pártelnököt illeti meg. Erről majd a PNL vezetősége dönt – tette hozzá.

Florin Cîţu kifejtette azt is: bánja, hogy nem menesztette már korábban a kormányból az USR minisztereit. Ezt azzal magyarázta, hogy a PSD bizalmatlansági indítványának megszavazásával szerinte a Dacian Cioloş vezette párt voltaképp a saját korábbi minisztereinek inkompetenciáját ismeri el.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is: nem izgul a bizalmatlansági indítvány miatt. Szerinte izgulnia a „felelőtlenek koalíciójának” kellene, akiket a felelősség terhel majd amiatt, hogy egy olyan időszakban hagyják kormány nélkül Romániát, amikor az országnak fontos döntésekre van szüksége.

Grindeanu: az egyetlen bizonytalansági tényező az USR lesz

Sorin Grindeanu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) első alelnöke szerint a bizalmatlansági indítvány keddi parlamenti vitáján és a szavazáson az egyetlen bizonytalansági tényező a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) lesz.

A párt székhelyén tartott hétfői sajtótájékoztatón a politikus kifejtette, a PSD felkéri a Cîţu-kormány távozását támogató törvényhozókat, hogy szavazzák meg kedden a bizalmatlansági indítványt.

„Az elmúlt hetek megmutatták, hogy a jelenlegi kormány hatalmon maradása csak politikai, gazdasági és társadalmi instabilitást okoz. A holnapi nap egyetlen bizonytalansági tényezője az USR, amelyik nem volt hajlandó részt venni az indítvány felolvasásán, és kijelentései szerint visszatérne a kormánykoalícióba, ha a PNL lemond Cîţuról” – fogalmazott Sorin Grindeanu.

A politikus szerint az USR tehát „nem azért akarja megbuktatni a Cîţu-kormányt, mert rosszul vezette az országot, hanem azért, mert összeveszett Cîţuval; röviden: politikai büszkeségből”.

A romániaiaknak felelősségteljes kormányra van szükségük, amelyik határozott megoldásokat nyújt az ország sürgető gondjaira a tél küszöbén, a Covid-járvány negyedik hullámának körülményei között, érvelt a PSD első alelnöke.

Dragu: az USR összes törvényhozója jelen lesz a vitán, és megszavazza a bizalmatlansági indítványt

Anca Dragu szenátusi elnök bejelentette hétfőn, hogy pártja, az USR valamennyi törvényhozója részt vesz a keddi plénumon és meg fogja szavazni a PSD által benyújtott bizalmatlansági indítványt.

A politikus az USR állandó bizottságának ülése nyilatkozott erről a sajtónak.

A felsőház elnöke hozzátette, arról még nem döntött a párt, hogy kollégái nyilvánosan szavaznak-e, azaz felmutatják az opciójukat jelző golyókat a titkos urnás szavazáson.

Kérdésre válaszolva Dragu azt mondta: szerinte a bizalmatlansági indítvány „valószínűleg” sikeres lesz, és a kormány megbukik. Ezt követően Klaus Iohannis államfő konzultálni fog a parlamenti pártokkal a kormányalakításról – tette hozzá.

Az USR-s politikus arról is említést tett, hogy jómaga nem tartja célravezetőnek egy szakértői kormány megalakítását. Szerint az eredeti kormánykoalíciónak kell helyreállnia, de Florin Cîţu helyett más kormányfőt kell kinevezni.

Simion: a PNL törvényhozói megpróbálták megvesztegetni az AUR képviselőit

George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnöke azt állította hétfőn: a Nemzeti Liberális Párt (PNL) törvényhozói megkísérelték megvesztegetni pártja törvényhozóit, hogy ne vegyenek részt a bizalmatlansági indítványról szóló keddi parlamenti szavazáson.

A politikus azt mondta, hang- és videofelvételekkel tudja bizonyítani, hogy a PNL törvényhozói a dekoncentrált intézményeknél ígértek közhivatali tisztségeket az AUR-os képviselők és szenátorok családtagjainak, ha azok nem vesznek részt a bizalmatlansági indítványról döntő szavazáson. „Az AUR törvényhozói valamennyien ott lesznek az indítvány megszavazásakor. Nem vagyunk megvásárolhatók, nem vagyunk árulók” – jelentette ki.

A párt vezetője azt is közölte: az országos korrupcióellenes ügyészségen (DNA) tesznek panaszt a vesztegetést megkísérelő liberális párti politikusok ellen, a bizonyítékokat pedig nyilvánosságra fogják hozni.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük