Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kelemen: jövő héten elfogadja a kormány a veszélyes medvék eltávolítását lehetővé tevő rendeletet

Kelemen: jövő héten elfogadja a kormány a veszélyes medvék eltávolítását lehetővé tevő rendeletet Románia

Csütörtöki ülésén első olvasatban tárgyalta a kormány a veszélyes medvékkel szembeni beavatkozást szabályozó sürgősségi rendelet tervezetét. Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes szerint a kabinet jövő héten el is fogadja a jogszabály-javaslatot.

Hirdetés
Hirdetés

A tervezetet Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter ismertette a csütörtöki ülésen, Kelemen Hunor pedig az RMDSZ kormányzati tájékoztatójának e heti adásában számolt be róla.

Mint mondta, a jogszabályba foglalt eljárás szerint miután a 112-es segélyhívószámon jelentik a medvetámadást, értesíteni kell a településen működő, azonnali beavatkozásra jogosult csapatot, amelynek tagja a polgármester (hiányában az alpolgármester), a helyi csendőrség egy tagja, a vadásztársaság vagy a vadászegyesület technikai szakszemélyzete, valamint egy állatorvos. A medve eltávolítását lehetővé tevő azonnali beavatkozás három módszer alapján történhet: a nagyvad elhajtása, a nagyvad altatása és áthelyezése, abban az esetben pedig, amikor gyakran visszatér a településre, és közvetlen veszélyt jelent az emberi életre, kárt tesz a javakban, jószágokban, eutanáziát vagy kilövést kell alkalmazni.

„A tervezet lehetővé teszi, hogy a polgármester vagy hiányában az alpolgármester által vezetett csapat a helyszínen hozzon döntést, nem kell senki máshoz fordulni jóváhagyásért” – tette hozzá Kelemen Hunor.

A miniszterelnök-helyettes rámutatott, következő lépésként a minisztériumok ellenjegyzik a tervezetet, és jövő héten elfogadja azt a kabinet.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. július 9., 16:52
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Ha a medve támad,( és még lessz arra legetóség és idő) hogy hívjam a 112 őt, mire ők kijönnek a medve már máshol lessz. A medve nem áll meg egy helyben hogy megvárja amíg kijönnek a rendőrök polgármester, alpolgármester, állatorvos stb.