Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kelemen Hunor: nem halogatható tovább Románia schengeni csatlakozása

Kelemen Hunor: nem halogatható tovább Románia schengeni csatlakozása Románia

Az új koalíciós kormány egyik fontos célkitűzése, hogy még idén lezárja az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust (CVM), és elérje Románia felvételét a schengeni övezetbe: ez nem halogatható tovább – mutatott rá Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, a kormánykoalícióban részt vevő Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke egy televíziós interjúban, amelyet szerdán idézett a Hotnews.ro hírportál.

Hirdetés
Hirdetés

„Gazdasági szempontból hatalmas veszteség, erkölcsileg pedig tarthatatlan helyzet, hogy Románia a csatlakozás minden feltételét teljesíti, és mégis rendre elhalasztják felvételét a schengeni övezetbe” – szögezte le Kelemen Hunor.

Kifejtette: az új kormány minden lépést megtesz, minden szükséges kezdeményezést előterjeszt, hogy Románia „megszabaduljon” a CVM-től, vagyis elérje, hogy az Európai Bizottság (EB) lezárja a romániai igazságszolgáltatás 2007 – az ország uniós csatlakozása – óta tartó monitoringját.

Úgy vélte: ezt követően az országnak 2021-2022-ben a belső határellenőrzés nélküli térség részévé kell válnia. „Erre akár több lépésben is sor kerülhet, előbb a légi közlekedésben, később pedig a szárazföldön, a lényeg az, hogy megkezdődjön a csatlakozás, mert nincsenek már érvek, amelyek a kirekesztést indokolnák” – mondta a miniszterelnök-helyettes.

Az RMDSZ politikusa arra utalt, hogy több uniós tagállam a romániai korrupcióra, az igazságszolgáltatás függetlenségét megkérdőjelező korábbi kormányzati politikákra hivatkozva emelt vétót az ország schengeni csatlakozása ellen, és az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus sikeres lezárását szabta feltételül a román schengeni tagság támogatásához.

Az EB ugyan több ízben leszögezte, hogy Románia és Bulgária teljesítette a schengeni csatlakozás feltételeit, felvételükről azonban egyhangú döntést kell hoznia a belügyminiszterek értekezletének. Mivel több tagország elégedetlen a korrupció, valamint a szervezett bűnözés elleni fellépés hatékonyságával, Románia és Bulgária – eredetileg 2011 tavaszára időzített – schengeni felvételét rendre elhalasztották.

A két érintett ország hiába tiltakozott az általuk diszkriminációnak tartott „árukapcsolás” ellen, ezzel nem tudta leszerelni Hollandia, Franciaország vagy Németország ellenkezését és egyértelművé vált, hogy nem csatlakozhatnak a schengeni övezethez, amíg az EB nem fog „átmenő jegyet” adni számukra az igazságügy helyzetéről kiadott országjelentésekben.

Az EB küldöttsége legutóbb tavaly februárban járt Bukarestben, hogy felmérje, milyen mértékben ültette át a gyakorlatba Románia a legutóbbi, 2019 októberében kiadott CVM-jelentésben megfogalmazott ajánlásokat, a következtetésekről azonban az EB – a világjárvány kirobbanásának évében – nem adott ki újabb jelentést.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2021. február 25., 11:37
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Persze hogy a hollandok meg fogják vétózni mert rengeteg jövedelemtől esnének el ha Constanta schengeni övezet lesz.Hunyorka kismiska ahhoz ,hogy verje az asztalt amikor még Ionhannis sem tudott semmit sem elérni,pedig dülöngő Jincker megigérte neki,de szerinte utána már kijózanodott és megtalálta a kijáratot.Itt érdekek vannak ,nem nagy vágyak puffogtatása meg porhintés.Az csak választasakkor divat 31 éve már.Mesében illő…jön a farkas ,jön a farkas,de ott legyalább egyszer eljön.

 • User
  Dátum: 2021. február 24., 21:28
  ÉRTÉKELÉS: 4

  A pórnép minimálbérből él, ha van munkahelye!!! Az Unióval is csak hitegettek, hogy uniós minimálbér & életszínvonal lesz!
  Schengennel is azt nyerjük ami rég a ló lába között lóg!!!😉

 • User
  Dátum: 2021. február 25., 11:10
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Milyen porneprol es minimalberrol beszelsz, dugtig vannak a szekerek a boltokban, tomi magat a popor rendesen. Egy megtomott szeker sokszor egy minimalberrel vetekedik. Nyilik az uj sepsi Value, egymast folgjak elktaposni a nepek , biztos a minimalberbol. Ne toljuk a 20 eves szolamokat, egy ketkeresetu csaladban normalisan meg lehet elni es itt nem a felduzzasztott budzsetaris fizetesekrol beszelek. Egyedul a kisnyugdijasok a kivetelek.

 • User
  Dátum: 2021. február 25., 16:02
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Hunorka hőbőrgéséről eszembe jut a nagyképüségről szóló vicc :- Az elefánt és a bolha mennek át a hídon . A bolha beugrik az elefánt fülébe és elkiáltja magát . Ejha ,hogy dübőrgünk .

 • User
  Dátum: 2021. február 25., 20:36
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Miniszterelnök helyettes a mi szavazatainkkal.Miert nem az autonomiaval kezdi és végzi a napot.Akarom mondani a felszólalásai nem ezzel kéne kezdődjenek és végződjenek?qAzért szavaztunk oda!