Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kelemen Hunor: félreértették a Románia igazi arcával kapcsolatos nyilatkozatomat

Kelemen Hunor: félreértették a Románia igazi arcával kapcsolatos nyilatkozatomat Románia

Kelemen Hunor szerint félreértelmezték nyilatkozatát, miszerint az úzvölgyi temetőnél történtek megmutatták Románia igazi arcát, ő ugyanis nem az ország lakosságára gondolt, amikor ezt mondta, hanem arra, hogy az illetékes hatóságok nem tettek eleget kötelességüknek.

„Kicsit félreértelmezték azt a nyilatkozatomat, amelyben Románia igazi arcáról beszéltem. Én nem a román emberekre gondoltam, mert hiszen a románok között is nagyon sokféle ember van, akárcsak a magyarok, az olaszok vagy a németek között. Én arra értettem, hogy a román hatóságok, a központi hatóságok nem teljesítették a kötelességüket” – fogalmazott az RMDSZ elnöke a Digi24 televízió kedd esti műsorában.

Kelemen leszögezte, az általa vezetett alakulatnak „egyáltalán nem válik hasznára” az úzvölgyi temető körül kirobbant botrány, és a szövetség már április első felében szorgalmazta a helyzet rendezését, „az eredeti állapot visszaállítását”, az RMDSZ képviselői már akkor tárgyalásokat folytattak az ügyben Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnökkel, a Liberálisok és Demokraták Szövetségét vezető Călin Popescu-Tăriceanuval, Viorica Dăncilă miniszterelnökkel, valamint Carmen Dan belügyminiszterrel.

Hirdetés
Hirdetés

„Azt a választ kaptuk, hogy nem létezik semmiféle engedély, valóban törvénytelenül zajlott az építkezés. De mi ennél többet vártunk volna: közbelépést, a munkálatok leállítását, a rend visszaállítását. Mert ott nemcsak az ország törvényeit szegték meg, hanem nemzetközi megállapodásokat is” – hangoztatta.

Kelemen Hunor szerint múlt héten a közösségi oldalakon látni lehetett, hogy mozgósítás zajlik, és az RMDSZ kérte a kormány képviselőitől, a hősök napján ne engedjék be a temetőbe az extrémista szervezetek képviselőit, Carmen Dan belügyminisztertől azonban azt a választ kapták, hogy nemzetközi temetőről lévén szó, nem tilthatják meg senkinek, hogy részt vegyen az új keresztek felszentelésén.

„Én nagyon jó véleménnyel vagyok a román csendőrségről. Ha a csendőrség akarja, ha parancsba kapja, képes megállítani 400 embert is, és 4000 embert is. Főleg abban a völgyben. Ez attól függ, milyen parancsot kapnak. De ők csak ültek a buszokban, nem léptek közbe” – tette hozzá Kelemen.

A szövetségi elnök nyomatékosította, az RMDSZ már a kezdetektől javaslatot tett a probléma megoldására. „Ki lehet terjeszteni a temetőt, ki lehet alakítani egy új parcellát, ha ott akarnak emléket állítani a román hősöknek. Nincs ezzel semmi probléma. Van hely mindenkinek, de egymás mellett, nem egymáson” – fogalmazott Kelemen.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások