Felhívás!

Kelemen Hunor: a kormány “lenullázta” az előrehozott választások melletti érveket

Kelemen Hunor: a kormány “lenullázta” az előrehozott választások melletti érveket Románia

A szerdai bizalmi szavazáson megbuktatott kormány “lenullázta” a parlamenti választások előre hozása mellett szóló érveket azáltal, hogy előző este 25 sürgősségi rendeletet fogadott el – jelentette ki Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a magyar közmédiának nyilatkozva.

Az RMDSZ elnöke úgy vélekedett, hogy Ludovic Orban kormánya visszaélt a rendkívüli helyzetekre kitalált jogalkotási lehetőséggel, erről pedig – az ombudsman óvása alapján – az alkotmánybíróságnak is véleményt kell mondania. Kiemelte, hogy a sürgősségi rendeletek egyike lényeges módosításokat hoz a parlamenti választásokban.

“Nem lenne jó úgy nekiszaladni az előrehozott választásoknak, hogy a kedden elfogadott sürgősségi rendeletek életben vannak” – szögezte le Kelemen Hunor.

Hozzátette: eddig támogatta a parlamenti választások előre hozását, de ezek után szerinte inkább arra kell készülni, hogy a törvényhozás kitölti mandátumát, és csak novemberben lesznek választások.

A bukaresti kormány a parlamenti választásokra vonatkozó törvény módosító sürgősségi rendeletet fogadott el keddi ülésén, felkészülve arra az esetre, hogy a parlament megszavazza az ellenzéki szociáldemokraták és az RMDSZ által beterjesztett bizalmatlansági indítványt, és így lehetőség nyílik az előrehozott választások “kiprovokálására”.

A jogszabály egyebek közt megduplázza a külföldön élő románok parlamenti képviseletét, és arról intézkedik, hogy a tavalyi európai parlamenti, illetve elnökválasztáshoz hasonlóan a külföldi szavazókörök három napig tartsanak nyitva. Az RMDSZ és a szociáldemokraták által is kifogásolt másik előírás szerint a választópolgárok nem csak a lakhelyük szerinti megyében voksolhatnak, hanem bármely szavazókerületben.

Szerdán azért vonta meg a bizalmat a parlament Ludovic Orban kormányától, mert egy másik – a helyhatósági választást szabályozó – törvényt próbált parlamenti vita nélkül életbe léptetni, amellyel kétfordulóssá akarta tenni a polgármester-választást a júniusi önkormányzati voksoláson.

“Mi már tavaly megállapodtunk a Nemzeti Liberális Párttal, hogy sem sürgősségi kormányrendelettel, sem felelősségvállalással nem módosítja az önkormányzati törvényt, mi nem támogathatunk olyasmit, ami a magyar érdekképviseletet meggyengíti, ezt ne kérje tőlünk senki. Ezt az ígéretét megszegte a kormány, és ezért a bizalmatlansági indítványt alá is írtuk és meg is szavaztuk (…) A mostani szavazásunk a bizalmatlansági indítványra vonatkozott. Nincsen szándékunkban más többséget senkivel kialakítani” – mondta az RMDSZ elnöke, cáfolva azt a feltételezést, hogy a magyar szövetség támogatná a szociáldemokraták visszatérését a hatalomba.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások