Hirdetés
Hirdetés

Kelemen: ha az RMDSZ nincs ott az Európai Parlamentben, akkor senki nem fogja közösségünk ügyét képviselni!

Kelemen: ha az RMDSZ nincs ott az Európai Parlamentben, akkor senki nem fogja közösségünk ügyét képviselni! Románia

Ne áltassuk magunkat azzal, hogy a román pártok, az újak vagy a régiek a magyar embereket akarják képviselni. Ők csak a magyar szavazatokat kérik, de ha megnézzük a programjukat, láthatjuk: magyar ügy abban nem szerepel. Kelemen Hunor ezért kéri azt, hogy minél többen szavazzanak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség jelöltjeire! Interjú

A múlt héten megjelent közvélemény-kutatás magas részvételt jósol és 5 százalék alatt méri az RMDSZ-t. Ha nincs meg az 5 százalék, egyáltalán nem lesz magyar képviselet Erdélyből. Bejut az RMDSZ az EP-be?

Igen, be fogunk jutni, be kell jutnunk. Nincs más megoldás, nincs más lehetőség. Én biztos vagyok benne, hogy ez megtörténik jó mozgósítással. Másképp veszélyben van a magyar képviselet az Európai Parlamentben, és ez egy olyan helyzetet teremtene, ami később itthon is meggyengítené az erőnket. Ez nem lehet senkinek az érdeke, aki a magyar ügyet Romániában ma fontosnak tartja.

Az elmúlt napokban azt láttuk, hogy a részvételi szándékot növeli a belpolitikai hatalmi harc – a román pártok számára erről szól az európai parlamenti választás. A referendum szintén mozgósít, hiszen témái népszerűek.

De nem szabad másokra mutogatni. El kell mennünk szavazni, és akkor európai parlamenti képviseletünk lesz a következő öt esztendőben is.

A választási részvételt növelni fogja a referendum. Szükség van most erre, van egyáltalán értelme, vagy csak kampányfogás?

A mi álláspontunk az, hogy mindig el kell menni szavazni. Ezért mindenkit arra biztatunk, hogy menjen el szavazni a referendumon és az európai parlamenti választásokon is.

Három szavazólap lesz. Az egyik az EP-választásról szól: arra kérünk mindenkit, hogy az RMDSZ-re, a Szövetség jelöltjeire pecsételjenek. A másik két lapon az a két kérdés lesz, amelyet az államfő népszavazásra írt ki. Azt javasoljuk mindenkinek, hogy igennel szavazzon.

A referendum eredménye akkor lesz érezhető, hogyha Alkotmányt módosítunk. Az EP-választások eredményét azonban már vasárnap látni fogjuk. Ha megvan az 5 százalék, akkor bent leszünk az Európai Parlamentben, és annak már másnap érződik a hatása, hisz május 28-án elkezdődnek az új Európai Bizottság megalakulásáról szóló tárgyalások. Tehát az EP-választások hatása azonnali ránk, erdélyi magyarokra nézve is.

Láttuk, hogy ez a kampány Romániában nem Európa jövőjéről szól, hanem a belpolitikai csatározásokról. Az RMDSZ többet beszélt az Unióról, annak negatív és pozitív oldalairól egyaránt. Legfontosabb célkitűzésük egy európai szintű kisebbségvédelmi törvénykezés elfogadtatása. Megvalósítható? És ha igen, mikor? Hogyan?

A Minority SafePack, az európai őshonos kisebségek védelmére elindított kezdeményezésünk eddig is óriási utat járt be. 1.3 millió aláírást gyűjtöttünk össze Európában. Ez egy hosszú út, amelynek a kezdetén vagyunk – de más nem fogja helyettünk ezt az utat megépíteni. Az Európai Unióban sokan ellenzik. De ha van egy erős Kárpát-medencei magyar képviselet, akkor jó esélyünk van arra, hogy szövetségeseket találjunk Európában, a Parlamentben, a Bizottságban és az állam- és kormányfők tanácsában is. Ezért is kell ott lenni, a pályán lenni.

Hatvan millió őshonos kisebbségi él az Unió különböző tagállamaiban. Nyugat-Európában már rég felismerték, hogy a többség-kisebbség viszonyának rendezése gazdaság- és biztonságpolitikai szempontból is fontos, de politikai és morális szempontból is fontos, mert ha béke van, fejlődés van, ha fejlődés van, jólét van: akkor a többség és a kisebbség együtt tud élni, és senkinek nem kerül veszélybe az etnikai identitása.

Az Uniónak fel kell ismernie, hogy ez a kérdés európai szintű rendezést kíván. Az Európai Uniónak foglalkoznia kell annak az ötven-hatvan millió embernek a sorsával, akik a nemzeti kisebbségekhez tartoznak. Ez nem csak morális kérdés: gazdaság- és biztonságpolitikai szempontból egyaránt fontos.

Nézzük csak Dél-Tirol esetét: amint rendezték az ott élő német közösség viszonyát az olaszokkal, hamarosan az ország legfejlettebb, leggazdagabb régiójává vált, és az olaszok semmit nem veszítettek belőle! Mindenki csak nyer, ha a többség-kisebbség viszonya rendeződik, és biztonságban érezzük magunkat mi, kisebbségiek. Hosszú út lesz, de végig megyünk rajta. Az Uniónak változnia kell, és ennek a változásnak az őshonos nemzeti kisebbségvédelem is része kell hogy legyen.

Hozzászoktunk már, hogy a kampányban – jobb témák híján – előkerül a magyar kártya. A román pártok a magyarokkal riogatnak, a PNL, a PMP és az USR nacionalista retorikával, magyarellenes jelöltekkel kampányol. Hoz ez 2019-ben szavazatokat? 

Most már minden kampányban ezt tapasztaljuk. A magyarellenes retorika azért erősödhet fel, mert van egy magyarellenesség a politikai elit nagy részében, és van, aki ezt felerősítse. Ők úgy gondolják, hogy ezzel szavazatokat lehet szerezni. Sajnos, ez nem csak a kampányhelyzetből következik: a román pártok csúcsjelöltjei részéről szinte minden nap elhangzik valamilyen kijelentés, mert ők maguk is magyarellenesek. Nemcsak az RMDSZ-szel van bajuk, hanem velünk, magyarokkal.

Ők biztosan bejutnak az Európai Parlamentbe. A kérdés az, hogy mi ott leszünk-e? Ők nem fogják a magyarok érdekeit képviselni. Nincs ajánlatuk számunkra, politikai programjában egyik párt sem vállalja, hogy a magyaroknak valamit nyújtana közösségi szinten.

A PSD-vel kötött megállapodás nem népszerű a magyarok körében. Az RMDSZ a parlamentben megszavazta az igazságügyi törvények újabb módosításait. Sokan megkérdőjelezik a Szövetség döntését.  Egyesek azt mondják, ez volt az utolsó csepp a pohárban: többé nem szavaznak az RMDSZ-re. Mit üzen azoknak, akik eltávolodtak?

Először is azt kell látnunk, hogy senki nem tökéletes. Tökéletes politikus vagy politikai formáció nem létezik, mint ahogy tökéletes ember sem, ezért minden döntés egy másik perspektívájából vitatható. A politikában valamilyen együttműködést valakivel mindig keresni kell. Mi csak abból tudunk „főzni”, ami a parlamentben van, akiket bejuttattak a parlamentbe. Ez nem ideológiai azonosság, ez nem szerelem, még csak nem is szeretet: de nem ezt keressük a politikában. Ez egy pragmatikus döntés, és erre így kell tekinteni, mert nem tart a világ végéig. Kisebbségi pártként csak a többség segítségével tudjuk céljainkat megvalósítani. Ilyen szempontból kell ezt nézni, én ezt a megközelítést ajánlom mindenkinek.

Másrészt azt is látni kell, hogy az elmúlt években és évtizedekben valóban történtek olyan túlkapások az igazságszolgáltatással kapcsolatosan, amelyeket korrigálni kell. Az nem elfogadható, hogy az igazságszolgáltatást tokkal-vonóval alárendelik a hírszerzésnek. Az sem elfogadható, hogy politikai befolyás legyen az igazságszolgáltatásban. Olyan rendelkezéseket szavaztunk meg, amelyek ezt megakadályozzák a jövőben is. Ezek a változtatások nem lassítják, és nem gyengítik a korrupcióellenes harcot, és csökkentik annak lehetőségét, hogy az igazságszolgáltatás politikai megrendeléseket teljesítsen.

Tehát, aki nem szavaz vasárnap, tulajdonképpen ahhoz járul hozzá, hogy a romániai magyarságnak ne legyen képviselete.

A bírálóink nagy többsége is fontosnak tartja, hogy magyar képviselet legyen az önkormányzatokban, a parlamentben és az Európai Parlamentben. Az RMDSZ nem saját maga, hanem a magyar közösség számára biztosítja a képviseletet, így a saját közösségét büntetné az, aki nem szavazna, vagy más politikai pártra, azaz román pártra voksolna.

Nekünk ez nemzeti ügy. Nem egy belpolitikai vagy ideológiai kérdés. Az Európai Parlamentben 100 év után együtt tudjuk a magyar ügyet képviselni a Kárpát-medence minden egyes közösségével. Ha szabad ilyet mondani, megkockáztatnám: ez erkölcsi kérdés. Történelmi bűn lenne kimaradni abból, ha 100 esztendő után végre együtt tudjuk képviselni az európai ügyet, a magyar ügyet, a nemzeti ügyet, ott ne legyünk jelen mi, erdélyi magyarok.

Egyre hangosabbak a Facebook-on, akik azt mondják, lejárt az ideje annak, hogy a magyarok automatikusan az RMDSZ-re szavazzanak. Elérkezett az új pártok ideje? Elég csupán a jelenlegi politikai elitet kiseperni, és egyetlen témáról, a korrupcióról beszélni? Nincs már szükség etnikai alapú érdekképviseletre?

Változásra mindig szükség van, ezt magam is így gondolom. Az RMDSZ az elmúlt években nagyon sokat változott, és változni fog ezután is.

A kérdés az, hogy a román pártok valamelyike vállalja-e az etnikai képviseletet? Vállalja-e, hogy a közösségi jogokért síkraszáll? Gondoljunk akár a közösségi tulajdonjogra, a nyelvhasználati jogra, a különböző autonómiaformákra, vagy a kulturális kérdésekre. Egyetlen többségi párt sem vállalja ezeket. Nekik nem érdekük, hogy az erdélyi magyaroknak képviselete legyen ott, ahol a döntések születnek, legyen az Európai Parlament vagy a román parlament. Azt sem bánnák, ha az önkormányzatokban is visszaszorulunk.

Ezért nekünk minden választáson fel kell mutatnunk a közösség erejét. Meg kell mutatnunk, hogy részt akarunk venni a döntésekben. Nem akarjuk, hogy nélkülünk döntsenek rólunk az Európai Parlamentben sem.  

Ne áltassuk magunkat azzal, hogy a román pártok, az újak vagy a régiek a magyar embereket akarják képviselni. Ők csak a magyar szavazatokat kérik, de ha megnézzük a programjukat, láthatjuk, hogy magyar ügy abban nem szerepel. Az elmúlt években minden olyan kérdésben, amely a magyar ügyről szólt – akár a római-katolikus iskoláról, akár a nyelvhasználatról, oktatási kérdésekről, közigazgatásról –, az ellenzék óvást emelt. Alkotmánybíróságon támadta meg ezeket a törvényeket az USR is, a PNL is, a PMP is. 2016 előtt a PSD-sek is így tettek, amikor nem voltak kormányon és nem volt velük megállapodásunk. Lássuk be: nincs ma olyan politikai párt rajtunk kívül, amely programszerűen a magyar közösség érdekeit képviselné.

Azt mondják, hogy ez a választás sorsdöntő. De hát nem mindig az a választás lesz a legfontosabb és legnehezebb, amelyik épp következik? Mi vasárnap tétje?

A mostani különösen fontos az Európai Unió miatt is. Az Unió olyan változások előtt áll, amelyek évtizedekre meghatározzák az életünket. Az okos ember ott akar lenni, ahol döntenek, és azt akarja, hogy legyen befolyása a dolgok alakulására. Ne csak elszenvedője legyen a történelemnek, hanem alakítója is.

Az Európai Unió előtt álló változások ahhoz mérhetők, mint amelyek az Európai Szén- és Acélközösség megalakulása óta az elmúlt évtizedekben végbementek. Egymásra vannak utalva az európai nemzetek, közösségek, régiók. Vagy együtt nyerünk, vagy külön-külön mind vesztesei leszünk a mostani globális átalakulásnak. A magyar hang ebben egy fontos hang kell legyen. Ehhez mi hozzá kell tudjuk tenni a mi részünket.

Az dől el vasárnap, hogy erős hangunk van, egy összetartó közösségnek a képét tudjuk felmutatni, vagy sem. Ha nem vagyunk ott az Európai Parlamentben, akkor senki nem fogja az érdekeinket, közösségünk ügyét képviselni, és ahhoz szövetségeseket keresni. Ezért kérjük azt, hogy minél többen szavazzanak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség jelöltjeire!

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. május 21., 7:16
  ÉRTÉKELÉS: 21

  Sajnos,hogy igy igaz, ahogyan mondja:”Ha az RMDSZ nincs ott, az Europai Parlamentben, akkor ….”, es hozzateszem, hogy akkor sem ha ok ott vannak ! Sajnos a lapok mindeg igy vannak megkartyazva, hogy a romaniai magyar kissebbsegnek soha ne legyen lehetosege valasztani. Mert itt es most, mint ahogyan mar jo 29 eve ez igy van, csak szavazni lehet. Valasztani nem !

 • User
  Dátum: 2019. május 21., 12:11
  ÉRTÉKELÉS: 17

  Ha nem lesz , hát nem lesz, s akkor mi van? Eddig se minket képviseltek hanem saját magukat. Nem esik senki kétségbe ezt a rosszat eddig is kilehetett birni, velük vagy nélkülük tökmindegy

 • User
  Dátum: 2019. május 21., 15:23
  ÉRTÉKELÉS: 15

  Teljesen igaz ,szavazni elmennek ,elmegyünk ,elmentünk de választani nincs esély ,a Ceausescu rezsimben is tanultunk magyarúl ,használtuk anyanyelvünköt ‘Akkor ki képviselt ? Tisztelt uraim hol van CV megye Brassó mellet ?
  Válasz SEHOL ! Mennyi a minimálbér Brassó megyében ? Mi hol vagyunk ? Mennyi volt egyes elöljáronak a vagyona 20 éve ,és mennyi most Holvan az átlag ember jóléte amit próbálnak elhitetni . Most jöjjünk haza az oktatás milyen szintre sülyedt ,,hol vannak a magyar iskolák tanulmányi eredményei a román iskolákhoz kéest stb….

 • User
  Dátum: 2019. május 22., 18:48
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Nem volt oka s joga senkinek elhatárolódni a „betonkeresztek a helyükön maradtak”, most már szívhatják a fogukat s mesélhetnek, mi nem hisszük, hogy nem is tudják mi van elásva a betonkeresztek alá. Mi lesz, ha petárda, s akkor mitől lesz jobb nekik? A sok együgyű ember mondja, ha nem választ, akkor nem megy. Az urna elé kell menni, mert NEMre úgy járunk mint a szemetes zsákokkal, csak félre dobálják., illetve annak a nevében teszik az urnába, akire nemis szavaznánk soha, mert a használatlan cédulák sorsáról éjfélig még a Hold is elaluszik. Az érvénytelen szavazólap többet ér, mint a felhasználatlan – NEKÜNK.