Felhívás!

Jövő héten nyújtja be a PSD a kormány elleni bizalmatlansági indítványt

Jövő héten nyújtja be a PSD a kormány elleni bizalmatlansági indítványt Románia

A Szociáldemokrata Párt (PSD) véglegesítette a bizalmatlansági indítvány szövegét, és a jövő héten benyújtja a parlamentbe a dokumentumot – jelentette be Marcel Ciolacu, az alakulat elnöke.

“Ma (hétfő – szerk. megj.) véglegesítettük az elmúlt 30 év legkatasztrofálisabb kormánya elleni bizalmatlansági indítvány szövegét” – mondta Ciolacu a parlamentben tartott sajtótájékoztatón, hozzátéve, elkezdik a tárgyalásokat a parlamenti képviselőkkel és a szociális partnerekkel.

Az indítvány “A bukott Románia. A Cîţu-kormány ‘fantasztikus’ rekordja” címet viseli.

Ciolacu hangsúlyozta, hogy a dokumentumot a jövő héten nyújtják be a parlamentbe.

“A bizalmatlansági indítvány egyszerű, világos, dokumentált választ ad néhány kérdésre. Jobban élnek a romániaiak most, mint ezelőtt másfél évvel? Több dolgot megengedhetnek maguknak, mint másfél éve? Kisebb a szegénység, mint ezelőtt másfél évvel? Romániát jobban tisztelik az Európai Unióban vagy nemzetközi szinten, mint másfél éve?” – sorolta a szociáldemokraták elnöke.

Hozzátette, minden megdrágult, de a fizetések, nyugdíjak és segélyek be vannak fagyasztva, a gazdák nem kapták meg a támogatásokat, a román cégek semmiféle segítséget nem kaptak, és mindez nem “fantasztikus”, ahogyan Florin Cîţu kormányfő állítja.

Kiemelte, a Cîţu-kormánynak távoznia kell, mert “temetkezési segéllyé” akarja változtatni a nyugdíjat, mert megbukott a koronavírus elleni oltási kampánnyal, mert az országos helyreállítási terv valódi és egyetlen célja, hogy több milliárd eurót szerezzen a PNL-hez vagy az USR-hez közel álló cégeknek.

Ciolacu hangsúlyozta, hogy a sajtótájékoztató után a szakszervezeti képviselőkkel találkozik, az elkövetkező napokban pedig megbeszéléseket folytat a munkáltatói szövetségekkel, a kis- és középvállalkozók képviselőivel, illetve azokkal a törvényhozókkal, akik támogatni akarják az indítványt.

A PSD szerint a kormány elképesztő sebességgel vezeti Románia gazdaságát a szakadék felé

Közzétette hétfőn a PSD a koalíciós kormány elleni bizalmatlansági indítványát, amelynek A bukott Románia. A Cîţu-kormány ‘fantasztikus’ rekordja címet adták.

Az indítvány szerint a PNL-USR-RMDSZ kormány “elképesztő sebességgel vezeti Románia gazdaságát a szakadék felé”, nőtt az élelmiszerek, szolgáltatások, gyógyszerek és az üzemanyag ára. Az államadósság rekordokat döntöget, a 3%-os költségvetési hiánycélról már mindenki megfeledkezett, mindeközben a gyerekpénzt, a béreket és a nyugdíjakat befagyasztották. “Minden román ajkán ugyanaz a kérdés: mit csinált a pénzzel, Cîţu úr?” – írják a beadvány megfogalmazói.

Állításuk szerint az állami költségvetésről szóló tervezetben váratlanul megjelent egy kiegészítés, amely a közpénzeket a hatalmon lévő pártok által vezetett önkormányzatokhoz irányítja.”‘Menniük kell! A forradalom óta először szentesíti törvény a lopást” – írja a PSD.

Az indítvány szerint a kormánykoalíciónak sem idehaza, sem külföldön nincs hitele, és Románia olyan hiteleket vesz fel, amelyekre a kamat az EU-s átlag tízszerese.

A PSD állítja: a kormány miatt Románia minden területen megfeneklett, mert a koalíciós pártok csak azzal vannak elfoglalva, hogy szétosszák egymás között a zsákmányt. “Minden román láthatta, hova jutott Románia a ‘fantasztikus’ PNL-USR-PLUS-RMDSZ kormányzás alatt. Ezért itt az ideje, hogy távozzatok” – üzeni a PSD a kormánynak.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.