Felhívás!

Jövő csütörtökig beiktathatják az új kormányt

Jövő csütörtökig beiktathatják az új kormányt Románia

Megegyeztünk a kormányprogramban, jövő csütörtökig Romániának új kormánya lesz – jelentette ki Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) folytatott csütörtöki kormányalakítási tárgyalások végén.

“Mint tudják, két miniszterelnök-jelölt van, egy a PNL, egy a PSD részéről. Még nem született döntés arról, hogy ki veszi át a rotációs rendszerben első körben a kormányfői tisztséget'” – mondta Ciolacu a parlamentben tartott sajtótájékoztatóján.

Hozzátette, a felek egyetértettek abban, hogy ha az egyik párt kapja a kormányfői tisztséget, akkor a másikat megilleti a pénzügyminiszteri poszt.

Közölte azt is, hogy a minisztériumokat a koalíciót alkotó pártok politikai súlya szerint fogják elosztani, és törekedni fognak a minisztériumok jelenlegi számának a megtartására.

Arra a kérdésre, hogy a PNL, a PSD és az RMDSZ egyetlen közös miniszterelnök-jelöltet javasol-e majd az államfőnek, Ciolacu így válaszolt: “Egy olyan politikai megállapodást próbálunk tető alá hozni, amelyben világosan leírjuk, hogy ki a miniszterelnök, és hogyan zajlik a rotáció, melyik az az időpont, amikor váltani kell. Úgy emlékszem, ez május 30-án lesz, másfél év múlva”.

Cîţu: a PNL nem enged abból, hogy a liberálisok jelöltje legyen a rotációs kormány első miniszterelnöke

A PNL továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy elsőként a liberálisok miniszterelnök-jelöltje kapjon kormányalakítási megbízást – közölte Florin Cîţu a PSD-vel folytatott csütörtök esti tárgyalások után.

A PNL elnöke a parlamentben tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a pártja más forgatókönyvet nem tud elképzelni.

Arra a kérdésre, miszerint eldőlt-e már, hogy a rotációs kormány élére elsőként a liberálisok miniszterelnök-jelöltje, azaz Nicolae Ciucă kerül, Cîţu kijelentette: “Azt hiszem, hogy igen. (…) Én így gondolom, másként nem tárgyalnánk”.

Hozzátette: véleménye szerint Nicolae Ciucă jelölésével a PNL kilendítette a holtpontról a kormányalakítási tárgyalásokat. “Szerintem nagy győzelem, hogy ebben a koalícióban a kisebbik párt veszi át a miniszterelnöki tisztséget. Ez a PNL győzelme” – fogalmazott.

Arra a felvetésre, miszerint a Mentsétek meg Románia Szövetséggel (USR) azért szakadtak meg a tárgyalások, mert a PNL ragaszkodott ahhoz, hogy ő legyen a miniszterelnök, a PSD és az RMDSZ kedvéért azonban a liberálisok már hajlandóak voltak lemondani erről az igényükről, Cîţu kijelentette: ez a párt döntése volt.

A politikus közlése szerint nem tárgyaltak arról, hogy átvegye a szenátus vezetését. Elmondta azt is: szerinte a PNL nem veszít azzal, hogy nem a párt elnöke a miniszterelnök-jelölt.

Ciucă: megállapodtunk abban, hogy a jövő évben nem növeljük az adókat

A PNL, a PSD és az RMDSZ megállapodott abban, hogy a jövő évi költségvetésben a GDP 7 százalékát beruházásokra fordítják – közölte a csütörtök esti kormányalakítási tárgyalások után Nicolae Ciucă szenátor.

A PNL miniszterelnök-jelöltje a parlamentben tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a felek abban is megegyeztek, hogy a jövő évben nem növelik az adókat. Ciucă ugyanakkor megerősítette: a tárgyalásokon rögzített menetrend szerint jövő csütörtökig beiktatják az új kormányt.

Kérdésre válaszolva elmondta: a későbbiekben dől el, hogy ki lesz az a közös miniszterelnök-jelölt, akit a koalícióra lépő pártok javasolni fognak az államfőnek a formális kormányalakítási egyeztetéseken. Hozzátette, hogy pénteken délben a felek újra tárgyalóasztalhoz ülnek.

Ciucă úgy vélekedett: ha a koalíciós pártok felvállalják a jelölését, akkor “esély van arra”, hogy az államfő őt bízza meg kormányalakítással és sikerül is beiktatni a kormányát. “Ha abból indultunk volna ki, hogy ez nem fog sikerülni, akkor nem lennénk most itt ebben az órában” – fogalmazott. Emlékeztetett arra, hogy korábban egy kisebbségi kormány beiktatásával próbálkozott kijelölt miniszterelnökként, és ehhez nem tudott támogatást szerezni a parlamentben.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.