Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Jóváhagyta az alsóházi szakbizottság az üzemanyag pótlólagos jövedéki adójának eltörlését

Jóváhagyta az alsóházi szakbizottság az üzemanyag pótlólagos jövedéki adójának eltörlését Románia

Kedvezően véleményezte kedden a képviselőház költségvetési-pénzügyi bizottsága az üzemanyag pótlólagos jövedéki adóját eltörlő törvénytervezetet.

Hirdetés
Hirdetés

Az adótörvénykönyvet módosító javaslat értelmében 2020. január 1-jétől eltörlik az üzemanyag 2017-ben bevezetett pótlólagos jövedéki adóját.

A testület jóváhagyta a részmunkaidős szerződések túladóztatásának megszüntetését is. Az erről szóló módosító javaslat értelmében jövő év elejétől a részmunkaidős alkalmazottak bérjárulékait valós fizetésük, nem a bruttó minimálbér alapján számolják ki.

Az 53 nemzeti liberális párti törvényhozó által kezdeményezett tervezetről döntő házként szavaz majd a képviselőház plénuma.

A jogi bizottság jóváhagyta a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényének hatályon kívül helyezését

Egyöntetűen jóváhagyta kedden a képviselőház jogi bizottsága a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényének hatályon kívül helyezéséről szóló tervezetet. A jogszabályjavaslatot szerdai ülésén tárgyalja majd a képviselőház plénuma.

A bizottság tagjai ugyanakkor módosítást fogalmaztak meg a tervezethez, amely fenntartaná a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényének hatályát azok számára, akiket 2012. július 24-e és a jelen törvény hatálybalépése közötti időszakban ítéltek vagy ítélnek el.

A szakbizottságban zajló vita során Florin Iordache szociáldemokrata képviselő kifejtette, ajánlatosabb lenne a törvényt kijavítani, és nem eltörölni, mert utóbbi esetben az Emberi Jogok Európai Bírósága úgy fog tekinteni Romániára, mint aki nem tett semmit a börtönökben uralkodó rossz körülmények enyhítésére.

Alfred Simonis PSD-képviselő viszont kijelentette, hogy a szociáldemokrata törvényhozók habozás nélkül meg fogják szavazni a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényének eltörlését.

Iordache azt mondta a vitán, hogy a törvényt a Cioloş-kormány dolgozta ki, a PSD csak átvette a parlamentben, ahol módosított rajta: a kompenzációként járó napok számát 3-ról 6-ra emelte.

Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter azt mondta a szakbizottsági vitán, hogy az általa vezetett szaktárca nem változtatott véleményén és továbbra is támogatja a vitatott jogszabály eltörlését. Azt is közölte: az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt el fogja magyarázni, hogy a törvény gyakorlatba ültetése az erőszakos bűncselekmények számának növekedését vonta maga után, és megingatta az állampolgárok biztonságérzetét.

Azt is megemlítette, hogy az ügyben két tervezet van a bizottság asztalán: az egyik a PNL-től, a másik az USR-től származik. Ezeket összevonják, és a keletkező közös javaslat is az igazságügyi minisztérium támogatását fogja élvezni.

Predoiu szerint a legjobb megoldás egy törvényt hozni, amely kimondja a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényének visszavonását. Az igazságügyi tárca kidolgozott egy átmeneti jogszabályt, amely azt is tisztázza, hogy a visszavonás után hogyan kell eljárnia az országos büntetés-végrehajtási rendszernek – mondta a miniszter.

Cătălin Predoiu kifejtette, egyetlen ország sem lenne hajlandó a lakosság biztonságérzetét kockára tenni, és ezt az EJEB előtt is ki fogja fejteni, majd az európai illetékesekkel közösen fog megoldást keresni a jövőre nézve.

„A kormány nem fog megelégedni a törvény visszavonásával, hanem folytatni fogja a fogvatartási körülmények javítását célzó intézkedéseket. El fogom magyarázni az EJEB előtt, hogy aggasztóan nőtt a bűncselekmények száma” – mondta a miniszter.

Azt is közölte: a kormány 650 új állást létesít a Pártfogó Felügyeletnél.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük