Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Jóváhagyta a kormány az iskolai tanácsadók számának ötven százalékos emelését

Jóváhagyta a kormány az iskolai tanácsadók számának ötven százalékos emelését Románia

Elfogadta szerdán a kormány a korai fejlesztést kiegészítő szolgáltatások bevezetéséről szóló rendelet végrehajtási szabályairól szóló határozatot, illetve jóváhagyta 1200 új iskolai tanácsadói poszt létrehozását a tanügyben – számolt be a Ciucă-kabinet ülése után az oktatási miniszter.

Ligia Deca tájékoztatása szerint az iskolai tanácsadói állások számának ötvenszázalékos növelésével nő a pszichopedagógiai kabinetekben foglalkoztatott tanárok száma, ami hozzájárul ahhoz, hogy a tanulók és az óvodáskorú gyermekek jobban hozzáférjenek a pszichopedagógiai szolgáltatásokhoz, az iskolai és a pályaorientációhoz, emellett bővül az iskolai pszichopedagógiai kabinetek hálózata és bővülnek az iskolai erőszakmegelőzési tevékenységek is.

A tárcavezető adatai szerint jelenleg országosan összesen 2288 pszichopedagógus és iskolai tanácsadó jut 2.751.233 diákra. Deca emlékeztetett arra, hogy a Képzett Románia projektben rögzített célkitűzés szerint 2030-ra egy iskolai tanácsadónak legtöbb 500 tanulót kellene ellátnia.

A miniszter elmondta, hogy a szerdán elfogadott kormányhatározat szerint 2026-ig összesen 850, korai fejlesztést kiegészítő közösségi óvodát, játszóházat hoznak létre Romániában, amelyekhez 2550 személyt alkalmaznak. Az első 412 ilyen szolgáltatás beindítására 103 millió eurót irányoztak elő az EU helyreállítási alapjából származó forrásokból. 

forrás: Agerpres

fotó: pexels.com

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. december 29., 22:26
    ÉRTÉKELÉS: 3

    2026ig, 2030 ig……mindig is az időt húzták, mikőzben a pszihés gondokkal küzködők száma csak nőtt!!! Sok iskolába tárt karokkal várják az igazi szakembereket!!!! Olyan iskola is akad ahová csak évente 1x, 2x látni pszichológust, de a fizetését valahonnan csak megkapja!!!!