Felhívás!

Johannis: vizsgálják felül az ortodox egyházzal kötött húsvéti megállapodást

Johannis: vizsgálják felül az ortodox egyházzal kötött húsvéti megállapodást Románia

Tanácskozásra hívta Klaus Johannis a miniszterelnököt és a kormány több tagját, amelyen az államfő arra fogja kérni a minisztereket, hogy gondolják újra a belügyminisztérium és a román ortodox egyház közötti húsvéti megállapodást.

Ezt maga Johannis jelentette be a tanácskozás előtti rövid sajtónyilatkozatában.

“Sajnálattal kell tapasztalnunk, hogy a legjobb szándék sokszor a legnagyobb bonyodalmakat eredményezi mind a magán-, mind a közéletben. Ez történt a belügyminisztérium és az ortodox egyház között született úgynevezett megállapodás esetében is. A szándék valószínűleg nagyon jó, de nem egyértelmű az elképzelés. A románok közül sokan ezt úgy értették, hogy itt az ideje a lazításnak. Nincs itt az ideje a lazításnak; a magyarázatok pedig túlságosan optimisták voltak. Néhány perc múlva tanácskozásra ülök össze Orban miniszterelnökkel, Vela belügyminiszterrel és más miniszterekkel, tanácsosokkal. A gyűlés keretében arra fogom kérni Orban miniszterelnököt és a belügyminisztert, hogy vizsgálja felül ezt a megállapodást, és találjon neki egy más formát, amely tiszteletben tartja a Maradj otthon elvét, és illeszkedik a szükségállapot meghosszabbításának követelményeihez” – mondta az államfő.

Johannis ismét nyomatékosan megkérte a lakosságot, hogy maradjon otthon.

“Ma van a szükségállapot meghosszabbításának első napja, és sajnos semmi okunk nincs a lazításra. Több mint 7200 fertőzöttről tudunk, tegnap óta körülbelül húszan haltak meg, 340-nel nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma. Tehát szó sem lehet a lazításról. És hogy nagyon-nagyon világos legyen, amit tegnap is mondtam, de talán még nem értette meg mindenki elég tisztán: a parancs az, hogy Maradj otthon!” – szögezte le az államelnök.

Klaus Johannis felhívást intézett a román állampolgárokhoz, hogy maradjanak otthon ortodox húsvétkor, ellenkező esetben “az ünnepek után temetések lesznek”.

“Maradjanak otthon. Különben az ünnepek után temetések lesznek” – fogalmazott az elnök.

Klaus Johannis a nyilatkozattételt követően tanácskozást kezdett a szükségállapot indokolta intézkedésekről Ludovic Orban kormányfővel, Marcel Vela belügyminiszterrel, Vasile Cîţu pénzügyminiszterrel, Nicolae Ciucă védelmi miniszterrel, Virgil Popescu gazdasági miniszterrel, Nelu Tătaru egészségügyi miniszterrel, Violeta Alexandru munkaügyi miniszterrel és Raed Arafat belügyi államtitkárral, az országos katasztrófavédelem vezetőjével.

Vela: Johannis is, Orban is egyetértett az ortodox egyházzal kötött megállapodással

Marcel Vela belügyminiszter azt mondta szerdán, hogy Klaus Johannis államelnök is, és Ludovic Orban kormányfő is beleegyezett a román rendőrség és az ortodox egyház közti húsvéti megállapodásba.

‘Természetes, hogy miniszteri minőségemben értesítem a miniszterelnököt és az államelnököt, mielőtt meghoznék egy döntést. Az elnök úr is, és a kormányfő is tudott arról, amit tegnap este bejelentettem. (…) Közösen elfogadott megállapodásról van szó, értesült róla a miniszterelnök úr is, az elnök úr is, és ők egyetértettek abban, hogy az intézkedés hasznos az állampolgárok és a vírus terjedésének megakadályozását célzó tevékenység számára” – mondta Vela az Antena 3 műsorában.

A belügyminiszter kifejtette: az emberek nem mennek be a templomba a jeruzsálemi szent lángért, hanem azt önkéntesek és papok fogják elvinni az udvarok, lépcsőházak elé.

“Semmiféle szabály nem sérül” – jelentette ki Vela.

A szaktárca vezetője szerint a belügyminisztérium azért ajánlotta fel, hogy segédkezik a szent láng terjesztésében a karantén alatt lévő területeken, hogy ne sérüljenek a katonai rendelet előírásai. “Mivel vesztegzár alatt lévő területek is vannak, felajánlottuk, hogy mi visszük ki oda a szent lángot, hogy ne szegjük meg a katonai rendeletet, ne a papok járjanak ki és be a karantén alatt levő helyekre. Szerintem a rendeletek egyikét sem hágtuk át, éppen ellenkezőleg, támogatjuk és segítjük az egyházat” – mondta a miniszter.

Azt is hozzátette: csak 65 év alatti személyek mehetnek a templomok elé, és ugyanolyan távolságra kell állniuk egymástól, mint a boltok előtt.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások