Felhívás!

Johannis vagy Iohannis?

Sokaknak feltűnhetett, hogy Románia államelnökének családneve J és I kezdőbetűvel is megjelenik a sajtóban. A magyarban szinte mindig J-vel (Johannis), legalábbis az április 29-i ámokfutásáig. A román sajtó I-vel írja (Iohannis), csak nagyon ritkán J-vel. Vajon melyik helyes? A kérdést éppen az érintett tisztázta a 2014. november 16-i elnökválasztási győzelme után, az egyik nagyszebeni televízió stúdióvendégeként.

“A családnevemet egyszerűen írják, I betűvel. Azért, mert amikor az édesapám újszülöttként bejegyeztetett, a polgármesteri hivatalban megtagadták azt, hogy J-vel írják, ahogyan a családom írta korábban ötszáz valamennyi évig. Végül is az I-nél maradtam, de bevallom, én mégis J-vel írom. Magánlevelezésben, emailben, én J-vel írom a családnevemet … Hogy miért nem változtattam meg hivatalosan? Nem tartottam fontosnak, bonyolult bürokratikus eljárás, s habár ismerek valakit a polgármesteri hivatalban (14 évig volt Nagyszeben polgármestere – szerk. megj.), jobbnak láttam úgy hagyni a hivatalos írásmódot, ahogy van” – mondotta az államfő, majd a riporterek firtatására válaszolva így folytatta: “Dzset-bedzset, eredeti, tősgyökeres román állampolgár vagyok, és csak román állampolgár. Nem volt más állampolgárságom, és nem is kívántam. Sejtem, hogy az emberek azt gondolták, német állampolgárságom van, de ez tárgytalan. Nem óhajtottam, nem óhajtom, nagyon elégedett vagyok az én román állampolgárságommal”.

A nyilatkozatból ítélve a Johannis írásmód a közvetlenebb, a barátibb, míg a Iohannis a hivatalos, a merevebb. Elképzelhető, hogy az államfő a román J betű Zs hangzása (“Zsohánnisz”) miatt nem ragaszkodik családneve eredeti írásmódjához, ezért mellőzi az átíratást. Nos, a magyar nyelvben ez a családnév I-vel és J-vel is azonos hangzású, de az írott sajtónkban bátran lehet használni a Iohannis változatot a Johannis helyett vagy mellett. Baráti érzéseinkre, közvetlenségünkre egyre kevésbé számíthat a magyarellenes kirohanásaival döbbenetet keltő, a beolvadást büszkén vállaló szász származású 60 éves politikus. Szülei, Suzanne és Gustav Heinz Johannis 1992-ben telepedtek ki a bajorországi Würzburgba.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások